Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δεν θα ανταποκριθεί στην κλήτευση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας που ερευνά την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και τις σχέσεις του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα, ανέφεραν σήμερα πολλά μέσα ενημέρωσης. Ο πρώην σύμβουλος θα επικαλεστεί την 5η Τροπολογία, βάσει της οποίας έχει το δικαίωμα να μην παραστεί, για τη δική του προστασία.
Ο Φλιν θα επικαλεστεί την Πέμπτη Τροπολογία, που του δίνει το δικαίωμα να μην αυτοενοχοποιηθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, την εφημερίδα Wall Street Journal και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Όλα τα μμε επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στον απόστρατο αντιστράτηγο. Ο Φλιν, που θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στην έρευνα αυτή, σκοπεύει να ενημερώσει την Επιτροπή για την απόφασή του αργότερα σήμερα.
Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας είχε ζητήσει από τον Φλιν να της παραδώσει μια σειρά από έγγραφα με μια επιστολή που του απηύθυνε στις 28 Απριλίου αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν τον Ιανουάριο στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα επιχείρησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου υπέρ του υποψηφίου, τότε, των Ρεπουμπλικανών και μετέπειτα προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη ενώ ο Τραμπ επιμένει ότι κέρδισε δίκαια τις εκλογές.
Ο Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο, χωρίς να συμπληρώσει ούτε έναν μήνα στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας. Είχε αποκαλυφθεί τότε ότι είχε συναντηθεί με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τον Σεργκέι Κίσλιακ και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο διπλωμάτη.
Την περασμένη εβδομάδα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκάλυψε ότι ο Φλιν και άλλοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είχαν έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο τουλάχιστον 18 φορές (με τηλεφωνήματα ή με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) κατά τους επτά μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Φλιν έχει παραδεχθεί ότι ήταν σύμβουλος, επί πληρωμή, της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.