Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο περίφημος Πλανήτης 9 μπορεί τελικά να μην είναι…πλανήτης

Ανά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για τον περίφημο Πλανήτη 9. Από ξέφρενες θεωρίες, μέχρι εμπεριστατωμένες επιστημονικές έρευνες, πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει στις άκρες του ηλιακού μας συστήματος ένας επιπλέον πλανήτης. Μάλιστα, πρόκειται θεωρητικά για έναν πλανήτη 10 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, 10 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από ότι ο Πλούτωνας κι όμως μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

Άρης: Πού πήγε όλο το νερό που έχασε ο Κόκκινος Πλανήτης; - Το εύρημα που απαντά στο μεγάλο ερώτημα

Ο Πλανήτης 9, ο οποίος έχει αποδειχθεί μόνο με βαρυτικά δεδομένα ως τώρα, έχει διχάσει τους επιστήμονες ως προς την προέλευσή του, αλλά τώρα μια ανατρεπτική μελέτη έρχεται να δώσει μια άλλη εξήγηση, υποστηρίζοντας το εξής: ο Πλανήτης 9 μπορεί τελικά να μην είναι…πλανήτης!

Αναλυτικότερα, νέες προσομοιώσεις σε υπολογιστή δείχνουν ότι οι μυστηριώδεις τροχιές μακρινών αντικειμένων στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, που προηγουμένως αποδίδονταν σε έναν υποθετικό «Πλανήτη Εννέα», μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας αστρικής διελεύσεως πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν την ιδέα ενός μεγάλου, αόρατου πλανήτη πέρα από τον Ποσειδώνα, προσφέροντας μια εναλλακτική εξήγηση για τις περίεργες τροχιές που παρατηρούνται σε αυτή την περιοχή. Σύμφωνα με μια ομάδα αστροφυσικών με επικεφαλής τη Susanne Pfalzner από το Forschungszentrum Jülich, ένα άστρο ελαφρώς μικρότερο από τον Ήλιο θα μπορούσε να έχει περάσει αρκετά κοντά ώστε να διαταράξει το βαρυτικό πεδίο του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

Οι προσομοιώσεις, οι οποίες διεξήχθησαν πάνω από 3.000 φορές, εξέτασαν τα αποτελέσματα διαφόρων αστέρων με διαφορετικές μάζες και αποστάσεις καθώς περνούσαν από τον Ήλιο. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένα αστέρι περίπου 0,8 φορές μεγαλύτερης μάζας από τον Ήλιο, που περνά σε απόσταση περίπου 16,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, θα μπορούσε όντως να έχει διαταράξει βαρυτικά τις τροχιές των trans-Neptunian αντικειμένων (TNOs). Αυτοί οι βράχοι, οι οποίοι περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε οξείες γωνίες, μπορεί να ανακινήθηκαν από αυτή την αστρική διέλευση, με αποτέλεσμα ορισμένοι να τραβηχτούν προς τα μέσα και ενδεχομένως να "αιχμαλωτιστούν" ως φεγγάρια από τους γιγάντιους πλανήτες.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αποτελέσματα των προσομοιώσεων είναι μια εξήγηση για τις τροχιές αντικειμένων όπως το 2008 KV42 και το 2011 KT19, τα οποία περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με αντίθετη φορά από τους πλανήτες. Αυτά τα αντικείμενα, μαζί με άλλα παράξενα τροχιακά μοτίβα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθεί η ύπαρξη του Πλανήτη 9.

Αν και η μελέτη προσφέρει μια κομψή λύση για αρκετά μυστήρια του Ηλιακού Συστήματος, δεν είναι οριστική. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν την πιθανότητα ο Πλανήτης 9 όντως να υπάρχει αλλά να παραμένει απαρατήρητος λόγω της απόστασής του. Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση της αστρικής διελεύσεως παρέχει μια νέα συναρπαστική προοπτική για τη δυναμική του εξωτερικού ηλιακού συστήματος.

 

Tags
Back to top button