Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Ελληνοτουρκικός διάλογος: Γιατί τώρα, ποιές οι επιδιώξεις της Τουρκίας και τα αποτελέσματά του

Η πρόσφατη  επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Φιντάν, αποτέλεσε την επίσημη έναρξη των Ελληνοτουρκικών συνομιλιών,την συμφωνία ενός οδικού χάρτη με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών, αλλά και της ατζέντας των επικείμενων απευθείας συνομιλιών Μητσοτάκη-Ερντογάν στον ΟΗΕ.

Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Σύμφωνα με δηλώσεις που ακολούθησαν, συμφωνήθηκε η έναρξη πολιτικού διαλόγου στα μέσα Οκτωβρίου με μέριμνα της ΥΦΥΠΕΞ Παπαδοπούλου, η εφαρμογή και ενίσχυση των ΜΟΕ (Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) και η προώθηση συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα "χαμηλής πολιτικής" , όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, το εμπόριο και άλλα με μέριμνα του αρμόδιου ΥΦΥΠΕΞ Φραγκογιάννη.

Κομβικές θα είναι  για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η συνάντηση στον ΟΗΕ Μητσοτάκη -Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η επανεκκίνηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών  στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Η περίεργη δήλωση Φιντάν για Ελληνοτουρκικό διάλογο "χωρίς προϋποθέσεις"

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί με τίτλο,  "Έτοιμη η Άγκυρα να συνεχίσει τον διάλογο με την Ελλάδα «χωρίς προϋποθέσεις», το οποίο  μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Άγκυρα και Αθήνα έχουν διαφορές απόψεων σε Αιγαίο, Μεσόγειο, λέει ο Χακάν Φιντάν, προσθέτοντας: «Συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων»

Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τη γειτονική Ελλάδα «χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση των κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς», είπε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο, σεβόμενοι τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια «θετική νέα» εποχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα, είπε."

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Το  βασικό ερώτημα που προκύπτει από την δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι αν όντως συμφωνήθηκε από Ελληνικής πλευράς η "άνευ όρων" συνέχιση του διαλόγου και οι νέες προσεγγίσεις για επίλυση των προβλημάτων, ενώ θετική είναι η αναφορά του στο Διεθνές Δίκαιο ως βάση επίλυσης των διαφορών μας, βάζοντας την πινελιά του σεβασμού των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η  απευθείας συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, χωρίς τρίτους να παρευρίσκονται, διήρκησε πάνω από δύο (2) ώρες, με τις δηλώσεις στα ΜΜΕ να μην γίνονται αμέσως μετά ως είθισται, αλλά να ακολουθεί επίσημο γεύμα και μετά απο αυτό να γίνονται δηλώσεις.

Η στάση του σώματος των δύο ΥΠΕΞ θα λέγαμε ότι υποδήλωνε πως ήταν "σφιγμένοι" και  τα λεγόμενά τους  προς τα ΜΜΕ άκρως προσεκτικά διατυπωμένα προκειμένου να μην δοθεί τροφή για παρερμηνείες.

Υπόψιν τέλος ότι και οι δύο ΥΠΕΞ είναι στενότατοι συνεργάτες εδώ και χρόνια των ηγετών  Ελλάδας και Τουρκίας και χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης τους.

Γιατί η Τουρκία προσέρχεται σε διάλογο με την Ελλάδα τώρα

Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα λέγαμε ότι για πολλούς λόγους συμφέρει την Τουρκία στην παρούσα φάση να δείξει πρόσωπο διαλλακτικό και να προσέλθει σε συζητήσεις επίλυσης των προβλημάτων της με την Ελλάδα.

Αυτοί είναι πρωτίστως, η επίδειξη θετικού προσώπου στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα  τάχα δεν κινδυνεύει από την Τουρκία, από τυχόν πώληση των 40 F-16 BLOCK 70  και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ και η οικονομική στήριξη της Τουρκίας από την ΕΕ, την οποία ήδη πέτυχε ο Ερντογάν, με την

Τέλος ο Ελληνοτουρκικός διάλογος σε περίπτωση που οδηγηθεί σε ναυάγιο, θα δώσει την ευκαιρία στον Ερντογάν να κατηγορήσει την χώρα μας γιαυτό, καταδεικνύοντας ότι πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα επίλυσης των διαφορών μας με ειρηνικά μέσα και πως η στρατιωτική λύση είναι ο μόνος τρόπος.

Που οδηγούμαστε μέσω του Ελληνοτουρκικού διαλόγου

Εκτιμούμε ότι  λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας  και των  δηλώσεων που ακολούθησαν ότι στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έβαλε στην ατζέντα όλα τα θέματα των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος μας, κάτι για το οποίο μένει να δούμε στη συνέχεια αν θα συζητήσουμε, αφού είναι γνωστή η εδώ και χρόνια πάγια θέση της χώρας μας στα Ελληνοτουρκικά ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ  μας και καμία άλλη, υιοθετώντας την προσφυγή στο ΔΔΧ ως μέσο επίλυσής της. 

Θα ήταν λαθος πιστεύουμε η οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση του Ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς προϋποθέσεις κατά τα λεγόμενα του Φιντάν, αφού πάγια θέση της Τουρκίας είναι η επίλυση ως πακέτο των υποτιθέμενων Ελληνοτουρκικών διαφορών που η ίδια προκαλεί εγείροντας συνεχώς μονομερείς αξιώσεις σε βάρος μας.

Αλήθεια η άρση του Casus belli από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας δεν θα έπρεπε να αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου η Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία;

Πως μπορείς να διαπραγματευθείς με μια χώρα όταν σε απειλεί με πόλεμο;

Πέραν αυτών ο οδικός χάρτης και τα πολλά στάδια  που περιλαμβάνει που συμφωνήθηκε ότι θα ακολουθηθεί στον Ελληνοτουρκικό διάλογο, εκτιμούμε ότι θα αποτελεί ένα τέστ μεταξύ των δύο χωρών των κόκκινων γραμμών τους και των υποχωρήσεών τους σε πολύ σοβαρά θέματα, δείχνοντας ότι δεν θα συζητηθεί μόνο η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η οποία μπορεί να είναι το κυριότερο πρόβλημα του οποίου θα επιδιωχθεί η επίλυση,αλλά όχι το μόνο.

Εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα  με τον Ελληνοτουρκικό διάλογο που επιχειρεί είναι πάρα πολύ πιθανό να απωλέσει σημαντικό θαλάσσιο χώρο  της ΑΟΖ της μεταξύ του συμπλέγματος Καστελορίζου- Κύπρου, με αποτέλεσμα την παρεμβολή της Τουρκικής ΑΟΖ μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ και την διακοπή του Ενιαίου αμυντικού χώρου μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Στην Τουρκία τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ο γκρίζος λύκος Μπαχτσελί είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, στο εκλογικό σώμα τα Εθνικιστικά κόμματα αθροιστικά έλαβαν το 25% των  ψήφων, η χώρα γιορτάζει τα 100 έτη από την ίδρυση της και κυρίως ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με έμφαση φωτογραφικά θα λέγαμε σε επιθετικά κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο , σε μια μάλιστα περίοδο που η οικονομία της παραπαίει.

Όταν προσέρχεται μια χώρα σε διάλογο για ειρηνική επίλυση των διαφορών της με μια άλλη χώρα, δεν τρέχει σωρεία εξοπλιστικών προγραμμάτων για χρήση σε βάρος αυτής καίτοι η οικονομία της είναι απαγορευτική.

Κλείνοντας εκτιμούμε ότι οι  διαλλακτικότητα της Τουρκίας και ο διάλογος της Τουρκίας με την χώρα μας αποσκοπεί στο να πετύχει την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και την οικονομική βοήθεια από ΗΠΑ-ΕΕ, προετοιμαζόμενη για στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα στη συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tags
Back to top button