Σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Xavier Vavasseur και βίντεο του, στο Ναυπηγείο στο Lorient, παρουσιάστηκε η ελληνική ναυαρχίδα ΚΙΜΩΝ, κατά την φάση των εργασιών τοποθέτησης ολοκληρωμένος του ιστού αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), που αποτελεί το κρίσιμο κέντρο δεδομένων της νέας ελληνικής ψηφιακής φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».
Ο «Κίμων» αποτελεί την πρώτη από τις τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες Belh@rra που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό.
Το 2024 θα ακολουθήσουν οι δοκιμές του πλοίου και μέχρι τα τέλη του 2024 αρχές 2025 αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για να ενταχθεί στο στόλο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φρεγάτα με την ονομασία «Νέαρχος» αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2025 και η τρίτη φρεγάτα με την ονομασία «Φορμίων» αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.
Βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης (option) αγοράς μία ακόμα φρεγάτας FDI, εφόσον η χώρα θελήσει να το ενεργοποιήσει.
Η Κρήτη γίνεται η μεγαλύτερη ναυτική βάση της Μεσογείου
Ο Υφυπουργός υπέγραψε την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης έργου στο πλαίσιο της συντήρησης/αναβάθμισης/επέκτασης των Υποδομών Ναυτικών Εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ).
Με την ολοκλήρωση του συνολικού πρoγράμματος, ο Ναυτικός Ναύσταθμος της Σούδας θα εκσυγχρονιστεί και θα αποτελέσει τη δεύτερη μόνιμη μεγάλη βάση του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με τον σημερινό κύριο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ενώ πρόκειται να αναβαθμιστεί ο ήδη κομβικός και επιχειρησιακός ρόλος της Κρήτης.
Το νέο πανίσχυρο ''Φρούριο της Ελλάδος'', που είναι ταυτόχρονα και ''αβύθιστο αεροπλανοφόρο'', η Κρήτη, και η αναγγελία μεγάλης ελληνικής βάσης σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της παρουσίας ελληνικών μαχητικών (μεταστάθμευση Rafale και την παρουσία F-16 ανάλογα με τις ανάγκες), έχει προκαλέσει οργή, αφού χαλάει τα σχέδια των Τούρκων στην Λιβύη και την ΝΑ Μεσόγειο.
Η ελληνική ναυτική δύναμη από την Κρήτη θα δύναται να δραστηριοποιηθεί με ταχύτητα επιχειρησιακά γύρω από την Κύπρο, τη Λιβύη, την Κάρπαθο, και το Καστελόριζο, ενώ υποστηρίζεται ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές δραστηριότητες για την παρακολούθηση των βημάτων της Τουρκίας στην περιοχή.
Με λίγα λόγια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ( F-16 και Rafale με πυραύλους κατά πλοίων τους οποίους μας χορηγούν οι ΗΠΑ) θα μπορούν να περιπολούν και αν απαιτηθεί, να υλοποιήσουν σε περίπτωση πολεμικής κρίσης, επιχειρήσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας (TASMO).
Οι Τούρκοι είχαν στήσει το δικό τους παιχνίδι στην ΝΑ Μεσόγειο από Λιβύη έως Γάζα.
Οι ΗΠΑ, λόγω του αγωγού East Med, της καταστάσεως στο Ισραήλ και κυρίως λόγω της στάσης της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, βάζουν την χώρα μας αντίβαρο στην περιοχή.
Η Κρήτη δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα, να ελέγχει μια τεράστια έκταση μέχρι την Λιβύη, το Καστελόριζο-Κάρπαθο-Ρόδο ( που είναι οι πύλες του Αιγαίου), και να φτάνει στην Κύπρο.
Μιλάμε για μια μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά πολλές μονάδες, πλοία επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο βασικός στόχος είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και τις προκλήσεις στην περιοχή.