Έντονες συζητήσεις πυροδότησε στο πολιτικό σκηνικό η απουσία της Κύπρου από τη στρατιωτική παρέλαση στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 και ειδικότερα η μη αποστολή αγήματος από την Εθνική Φρουρά.
Δεν συμμετείχαν κυπριακές δυνάμεις στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, για να μην… εκνευρίσουν τους Τούρκους και χαλάσουν το κλίμα, εν όψει της υποτιθέμενης άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι η γενική αιτιολογία. Έτσι αποφάσισαν να τιμήσουν τους προγόνους τους.
Έτσι με απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος δεν συμμετείχε οργανικά, αλλά μόνο ως θεατής στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.
Μπορεί στην παρέλαση των 200 ετών από την Εθνεγερσία να είχαμε γαλλικά, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη, δεν υπήρχε όμως συμμετοχή από την Κύπρο, παρότι το 1821 στην κυρίως Ελλάδα υπήρχαν Κύπριοι πολεμιστές.
Την αποστολή αγήματος που θα συμμετείχε στην παρέλαση είχαν θέσει κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετο τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος εξήγησε ότι διαφώνησε «με την αποστολή αγήματος στις παρελάσεις οι οποίες θα γίνονταν στην Ελλάδα», γιατί «είμαστε δύο ξεχωριστά κράτη, και ιδιαίτερα παραμονές της μετάβασης στη Γενεύη».
Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, ο Νίκος Αναστασιάδης αποδέχτηκε τη λογική του ΑΚΕΛ, αφού στην παρέλαση δεν συμμετείχε άγημα της Κυπριακής Εθνοφρουράς, γεγονός που αποκαλύπτει το πνεύμα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει προς την πενταμερή και προϊδεάζει για υποχωρήσεις που θα αποτελέσουν αυτοακρωτηριασμό του Ελληνισμού της ανατολικής Μεσογείου.