Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο μουσουλμάνος που κρατάει το αρχαίο κλειδί για τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκατομμύρια Χριστιανοί προσκυνητές συρρέουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ, αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως είναι δύο μουσουλμανικές παλαιστινιακές οικογένειες εκείνες που είναι οι επίσημοι υπεύθυνοι για τον ιερό αυτό τόπο του Χριστιανισμού για περισσότερα από 1.300 χρόνια.


Οι οικογένειες δήλωσαν ότι τους δόθηκε το κλειδί για να φροντίζουν την εκκλησία, από μουσουλμάνους ηγέτες μετά από διαφωνίες μεταξύ Ελληνορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Ενώ σκοτεινιάζει, λοιπόν ο μουσουλμάνος Adeeb Joudeh, περνάει μέσα από τα πέτρινα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, κρατώντας το αρχαίο κλειδί, σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Χριστιανισμού.

Πριν από αιώνες, το επιβλητικό σιδερένιο κλειδί για την εκκλησία του Παναγίου Τάφου, δόθηκε στην οικογένειά του, μία από τις πιο προεξέχουσες φυλές της Ιερουσαλήμ, λέει ο Joudeh.

Ο ίδιος χρονολογεί την κίνηση αυτή πίσω στην εποχή του Σαλαντίν, του μουσουλμάνου κατακτητή που κατέλαβε την ιερή πόλη από τους Σταυροφόρους το 1187.


«Ειλικρινά, είναι μεγάλη τιμή για έναν μουσουλμάνο να κρατάει το κλειδί για την εκκλησία του Παναγίου Τάφου, η οποία είναι η σημαντικότερη εκκλησία της Χριστιανοσύνης», δήλωσε ο Joudeh, 53 ετών.

Μια άλλη από τις παλαιότερες μουσουλμανικές οικογένειες της πόλης, οι Nusseibehs, είχαν αναλάβει το καθήκον να ανοίγουν και να κλείνουν τις πόρτες της εκκλησίας, έργο που εκτελούν μέχρι σήμερα.

Το κλειδί (φωτο) είναι μήκους 30 cm (12 ίντσες) και ζυγίζει 250 γραμμάρια (0,5 λίβρες).

Οι ιστορικοί διαφωνούν ως προς τις ρίζες της απόφασης αυτής. Οι περισσότεροι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν την άποψη του Adeeb Joudeh και ισχυρίζονται ότι ο Σαλαντίν πιθανότατα ανέθεσε την ευθύνη αυτή στις δύο οικογένειες για να επιβεβαιώσει τη μουσουλμανική κυριαρχία πάνω στον Χριστιανισμό στην πόλη. Η κίνηση αυτή βέβαια έχει επίσης οικονομικές επιπτώσεις, με φόρο από τους επισκέπτες κλπ.

Η τεκμηρίωση της ανάθεσης, ωστόσο, χρονολογείται μόνο στον 16ο αιώνα, δήλωσε ο Joudeh, παρουσιάζοντας δεκάδες «φιρμάνια», ή βασιλικά διατάγματα από κυβερνήτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποδίδουν την βασική θεματοφύλαξη στην οικογένειά του.

Ο Joudeh λέει ότι το κλειδί του είναι περίπου 800 ετών. Ένα άλλο αντίγραφο που κατέχει έσπασε μετά από αιώνες χρήσης.

«Άρχισα να το μαθαίνω όταν ήμουν οκτώ χρονών. Αποδίδεται από πατέρα σε γιο «, δήλωσε ο Joudeh. «Το κάνω εδώ και 30 χρόνια και πιστεύω ότι η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου είναι το δεύτερο σπίτι μου».

Από την πλευρά του ο Χριστιανός επιστήμονας Yisca Harani είπε πως το ότι έχουν μουσουλμανικές οικογένειες το κλειδί βοηθά κάπως στη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ τωνδογμάτων.

«Η εκκλησία είναι σίγουρα ένα μοντέλο συνύπαρξης», δήλωσε ο Χαράνι.

Tags
Back to top button