Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο μακροβιότερος καρχαρίας ζει από το 1627 και μένει στον Αρκτικό Ωκεανό

Και πράγματι, οι ειδικοί βρήκαν έναν καρχαρία που περιπλανιόταν στα ίδια νερά από το 1627, αλλά πώς κατάφεραν να κάνουν μια τέτοια ανακάλυψη;

Αρχικά, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο γνωστή ως ραδιοχρονολόγηση για να υπολογίσουν την ηλικία των 28 ζώων που μελετούσαν. Και με αυτό τον τρόπο, έκαναν την εκπληκτική ανακάλυψη ότι ένα θηλυκό από τα ζώα που μελετούσαν ήταν περίπου 400 ετών.

Ο Julius Nielsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Περιμέναμε ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ασυνήθιστο ζώο, αλλά νομίζω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα εξεπλάγησαν πολύ όταν έμαθαν ότι οι καρχαρίες ήταν τόσο μεγάλοι ηλικιακά όσο ήταν».

Προηγουμένως, πίστευαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να προσδιοριστεί η ηλικία των καρχαριών της Γροιλανδίας, καθώς οι ερευνητές συχνά εξέταζαν τον ιστό που αναπτύσσεται σε στρώματα στα οστά της ράχης του μεγάλου λευκού καρχαρία, για παράδειγμα.

Ο Nielsen πρόσθεσε στο BBC: «Δεν έχει σκληρά μέρη του σώματος όπου εναποτίθενται τα στρώματα ανάπτυξης. Έτσι θεωρήθηκε ότι η ηλικία του δεν μπορούσε να διερευνηθεί».

Παρά την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα ήταν ποτέ δυνατό, η ομάδα των ειδικών ανακάλυψε έναν έξυπνο τρόπο για να υπολογίσει την ηλικία του καρχαρία.

Εξηγώντας τη μέθοδο, ο Nielsen αποκάλυψε: «Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καρχαρίες που έχουν δει ποτέ. Ο οφθαλμικός φακός του καρχαρία της Γροιλανδίας αποτελείται από ένα εξειδικευμένο υλικό - και περιέχει πρωτεΐνες που είναι μεταβολικά αδρανείς. Αυτό σημαίνει ότι αφού οι πρωτεΐνες έχουν συντεθεί στο σώμα, δεν ανανεώνονται πλέον. Έτσι μπορούμε να απομονώσουμε τον ιστό που σχηματίστηκε όταν ο καρχαρίας ήταν νεογέννητος και να κάνουμε ραδιοχρονολόγηση».

Η ραδιοχρονολόγηση δεν παρέχει ακριβείς ημερομηνίες, αλλά ακόμη και με τη χαμηλότερη εκτίμηση του ερευνητή, ο καρχαρίας είναι εξαιρετικά αρχαίος.

«Ακόμη και με το χαμηλότερο μέρος αυτής της αβεβαιότητας, 272 χρόνια, ακόμη και αν αυτή είναι η μέγιστη ηλικία, θα πρέπει να θεωρείται το μακροβιότερο σπονδυλωτό», συνέχισε ο Nielsen.

Tags
Back to top button