Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ο χυμός που τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη!

Ένας υγιεινός χυμός πλούσιος σε φλαβονοειδή, μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει τις πνευματικές επιδόσεις, ενισχύει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τονώνει την ενεργή μνήμη (μνήμη εργασίας), διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.


Στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, συμμετείχαν 26 υγιή άτομα ηλικίας 65-77 ετών. Δώδεκα από τους συμμετέχοντες (5 γυναίκες, 7 άνδρες) κατανάλωναν για διάστημα 12 εβδομάδων 30 ml συμπυκνωμένο χυμό από μύρτιλο (ποσότητα αντίστοιχη με 230 γραμμάρια μύρτιλα), ενώ οι υπόλοιποι 14 (8 γυναίκες, 6 άνδρες) κατανάλωναν ένα «εικονικό» ποτό ίσης ενεργειακής αξίας για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ομάδα του χυμού παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις σε ποικίλες παραμέτρους εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως η γνωστική λειτουργία, η κυκλοφορία του αίματος, η ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διενέργεια ειδικών τεστ και η μνήμη.

«Η γνωστική μας λειτουργία τείνει να υποβαθμίζεται όσο μεγαλώνουμε, ωστόσο παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι διατηρείται καλύτερα στα υγιή άτομα μεγάλης ηλικίας χάρη σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικά προϊόντα» αναφέρει η Δρ Τζοάνα Μπάουτελ, επικεφαλής του τμήματος επιστημών αθλητισμού και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Στη μελέτη μας δείξαμε ότι σε διάστημα μόλις 12 εβδομάδων η καθημερινή κατανάλωση 30 ml συμπυκνωμένου χυμού από μύρτιλο βελτίωσε τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, την ενεργοποίηση του εγκεφάλου και ορισμένες παραμέτρους της ενεργής μνήμης» προσθέτει η ερευνήτρια.

Οι θετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα πολύτιμα φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται σε σημαντικές συγκεντρώσεις σε ποικίλα προϊόντα φυτικής προέλευσης. Φρούτα και λαχανικά με σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή είναι οι μπανάνες, τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα αχλάδια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και το μπρόκολο.
 


Tags
Back to top button