«Θα μας πάρει χρόνο να δούμε γιατί είναι “μέγα” πυρκαγιές», σημείωσε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, κ. Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στις φωτιές που «σαρώνουν» τη χώρα τους φετινούς θερινούς μήνες και εξηγεί ότι «η παρατεταμένη ξηρασία είαι που έκανε τις φωτιές να καίνε πιο γρήγορα».
«Το τι πήγε και τι δεν πήγε καλά όμως, θα φανεί στην πορεία» διευκρίνισε ο κ. Συνολάκης. Σχετικά με τις πιθανές αιτίες αναφέρει τα εξής: «Το ένα είναι αν είχαν καθαριστεί οι δρόμοι του δάσους, το άλλο είναι το κομμάτι που είναι δύσβατο. Οι πυρκαγιές κάνουν το δικό τους μικροκλίμα, αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιο ήταν το θερμικό φορτίο, η θερμοκρασία, ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα δορυφορικές εικόνες του θερμικού φορτίου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε το δικό μας σύστημα στην Ελλάδα, ώστε να βλέπουμε σε μικρότερο διάστημα τις εικόνες της πυρκαγιάς και να μπορεί η πυροσβεστική να βλέπει την εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Μπορείς να τις βλέπεις σε τρεις ώρες, όχι σε μικρότερο διάστημα».
Όπως τόνισε ο καθηγητής, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φωτιάς, εκτός της δορυφορικής εικόνας της, «πρέπει να γίνεται προσομοίωση της πυρκαγιάς, σε κάθε πυροσβεστικό υπάρχει ο χειριστής που έχει ένα λάπτοπ που του επιτρέπει να κάνει μία χονδροειδή προσομοίωση για το πού θα πάει η φωτιά».
Συναγερμός στην 7η Ταξιαρχία του Προβατώνα! Έτοιμη για εκκένωση;
Στηριζόμενος στα επιστημονικά δεδομένα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, «ειδικά του χρόνου η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί και κατά μεγάλη πιθανότητα θα οφείλεται σε ένα φαινόμενο που επηρεάζει τα ρεύματα του Ειρηνικού και ολόκληρο το κλίμα της Γης. Και οι προβλέψεις είναι ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη πιο θερμός. Μετά τον επόμενο χρόνο, οι μακρόχρονες προβλέψεις λένε ότι η θερμοκρασία θα πέσει λίγο. Για την παγκόσμια θερμοκρασία πάντως φαίνεται πως θα υπάρξει μια απόκλιση κατά μισό βαθμό Κελσίου, κατά μέσο όρο σε όλη τη Γη, που είναι μεγάλη τιμή. Οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε απ΄φέτος για του χρόνου, γιατί πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε μέγα πυρκαγιές σαν κι αυτήν και του χρόνου».
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι, οι εκτιμήσεις που έχει κάνει η επιστημονική κοινότητα για τα επόμενα χρόνια έχουν έρθει πιο νωρίς και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες. Δεν έχει ενδιαφέρον τι θα γίνει του χρόνου, αλλά τι θα γίνει αυτή τη στιγμή, και αυτές είναι οι συνέπειες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει τη συγκεκριμένη στιγμή στον Έβρο. Για αυτό χρειάζεται μια εκ βάθρων καινούργια προσέγγιση στο πώς βλέπουμε και πώς διαχειριζόμαστε αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές», κατέληξε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών.