
Με την ουρά στα σκέλια οι Τούρκοι στην Συρία! Ο Φιντάν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με το Ισραήλ
Ισραηλινοί στρατιώτες προωθήθηκαν σήμερα σε μια περιοχή της βόρειας Γάζας, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους και νέα εδάφη στα σύνορα του θύλακα με το Ισραήλ, λίγα εικοσιτετράωρα αφού η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στα νότια.
Οι στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Σετζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, αφήνουν τους αμάχους να φύγουν μέσω προκαθορισμένων διαδρόμων, την ώρα που ο στρατός διεισδύει στην περιοχή για να επεκτείνει την αποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα ισραηλινό άρμα μάχης στον λόφο Αλ Μουντάρ της Σετζάγια, σε μια θέση απ’ όπου βλέπει καθαρά την πόλη της Γάζας και πέραν αυτής, μέχρι την ακτογραμμή. Οι βομβαρδισμοί στην ανατολική πλευρά της Γάζας συνεχίζονται αδιάκοπα, ανέφερε ένα στέλεχος των τοπικών υπηρεσιών υγείας σε ένα μήνυμά του.
Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν ήδη φύγει από χθες, μεταφέροντας τα υπάρχοντά τους στα χέρια, ή με κάρα που τα σέρνουν γαϊδούρια ή με μίνιβαν. Οι εντολές εκκένωσης που έχει εκδώσει μέχρι τώρα ο στρατός καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Στην πόλη της Γάζας, κάτοικοι είπαν ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς χτυπήθηκε μια μονάδα αφαλάτωσης, που βρίσκεται στα ανατολικά της συνοικίας Τούφα και είναι κρίσιμης σημασίας για την παροχή καθαρού, πόσιμου νερού. Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει διακοπεί εδώ και εβδομάδες.
Στο νότιο άκρο της Γάζας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους γύρω από τα ερείπια της πόλης Ράφα και το OCHA λέει ότι στο 65% του θύλακα απαγορεύεται η πρόσβαση ή έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης.
Το Ισραήλ δεν έχει εξηγήσει πλήρως τους μακροπρόθεσμους στόχους του για τις περιοχές που καταλαμβάνει τώρα και τις ονομάζει «ζώνη ασφαλείας», επεκτείνοντας την ήδη υπάρχουσα κατά μήκος των συνόρων. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι στόχος είναι να εκδιωχθούν σε μόνιμη βάση από τις περιοχές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται κάποιες από τις τελευταίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του θύλακα και εγκαταστάσεις υδροδότησης.
Αξιωματούχοι λένε ότι οι επιχειρήσεις αυτές συνάδουν με τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είπε τον Φεβρουάριο ότι θέλει να μετακινήσει τον πληθυσμό της Γάζας σε γειτονικές χώρες και να μετατρέψει τον θύλακα σε παραθαλάσσιο θέρετρο υπό αμερικανικό έλεγχο. Το Ισραήλ λέει ότι θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους που επιθυμούν να φύγουν εθελοντικά.
Νωρίτερα σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας της Γάζας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, κυρίως στις νότιες περιοχές του θύλακα. Μεταξύ των θυμάτων είναι και 19 μέλη μιας οικογένειας που καταπλακώθηκαν όταν από ισραηλινό πλήγμα κατεδαφίστηκε το τριώροφο κτίριο στο οποίο έμεναν.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβει τους μαχητές της σε κτίρια αμάχων και λέει ότι λαμβάνει προφυλάξεις για να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί αφού ξανάρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, στις 18 Μαρτίου. Τουλάχιστον 250 από τα θύματα ήταν ένοπλοι μαχητές, σύμφωνα με τον στρατό.
Υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης λένε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιστρέψουν και οι 59 όμηροι που κρατούνται ακόμη στη Γάζα. Η Χαμάς απαντά ότι θα τους απελευθερώσει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επίσης μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα.