Αρνητικό το κλίμα με τις ΜΚΟ στα hotspots και τις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας προσφύγων. Παράλληλα, ήρθαν οι ανακοινώσεις από την Κομισιόν για ενδεχόμενα σκάνδαλα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και οικονομικής διαφθοράς, το μόνο που έλειπε ήταν η αντεπίθεση της ελληνικής κυβέρνησης που ζητά ενημέρωση, υπαινισσόμενη ότι παρακάμφθηκε στη διαδικασία της όλης διερεύνησης.
«Σιγή ασυρμάτου» επικράτησε χθες από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρ. Στυλιανίδη, στην οποία ανέφερε ότι εξετάζονται καταγγελίες για μέλη ΜΚΟ τα οποία φέρονται να εκμεταλλεύθηκαν σεξουαλικά πρόσφυγες και να έχουν υποπέσει σε οικονομική διαφθορά. Στη δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι καταγγελίες δεν έχουν διερευνηθεί, αλλά θα ανασταλούν οι πληρωμές στη συγκεκριμένη και μη κατονομαζόμενη ΜΚΟ που παίρνει ευρωπαϊκά κονδύλια για να προσφέρει υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι τέτοια κονδύλια λαμβάνουν απευθείας από την Κομισιόν οκτώ οργανώσεις του εξωτερικού οι οποίες όμως συνεργάζονται και με πολλές άλλες ελληνικές και ξένες.
Εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όμως ήταν η έλλειψη ενημέρωσης των ελληνικών αρχών. Στη δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ενημερώθηκαν αφενός «οι ελληνικές αρχές» αφετέρου η υπόθεση παραπέμφθηκε «στην OLAF, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, για άμεση διερεύνηση». Ομως, οι αστυνομικές αρχές από προχθές αναφέρουν πως δεν έχουν ενημέρωση, ενώ χθες, από το γραφείο του κ. Μουζάλα, εστάλη μήνυμα που ενημερώνει ότι:
1. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας έστειλε επιστολή στον επίτροπο Στυλιανίδη και του επισημαίνει ότι «περιμένει την έγκαιρη διαβίβαση του συνόλου των αρχικών στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής πολιτείας (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής) για να ξεκινήσουν έρευνα».
2. Ζητάει επίσης ο κ. Μουζάλας «γνωστοποίηση των θυμάτων ώστε να μεριμνήσει η πολιτεία για την ασφάλεια και την περίθαλψή τους». Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου τα θύματα διαπιστωμένης σεξουαλικής εκμετάλλευσης δικαιούνται όχι μόνο περίθαλψης αλλά και άδειας διαμονής.
3. Ο κ. Μουζάλας επίσης «συγχαίρει τον κ. Στυλιανίδη για τη συνεχή αίσθηση δικαίου και ηθικής με τις οποίες αξιοποίησε τους μηχανισμούς της Επιτροπής».
Η τελευταία αυτή η αναφορά, πάντως, μάλλον ειρωνική ακούγεται αν συνδυαστεί με τις προηγούμενες. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη (19/3/16) ομιλία του σε εκπροσώπους ΜΚΟ, ο κ. Μουζάλας τις είχε επιπλήξει για τις καταγγελίες που βγάζουν εις βάρος της κυβέρνησης, λέγοντας, μάλιστα, ότι όποιος έχει στοιχεία για εγκληματικές πράξεις και δεν ενημερώνει τις Αρχές μπορεί να κατηγορηθεί για «υπόθαλψη εγκληματία».
Βέβαια, ο υπουργός δεν κατηγόρησε τον επίτροπο Στυλιανίδη για κάτι αντίστοιχο. Δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση για την επιστολή, αλλά αρκέσθηκε σε ένα γραπτό μήνυμα στα κινητά των δημοσιογράφων. Σημασία έχει, πάντως, ότι η Επιτροπή διεξάγει έρευνα για σοβαρότατες καταγγελίες, χωρίς να έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και την στιγμή που η καταγγελλόμενη ΜΚΟ πιθανότατα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν μετά από μια μακρά περίοδο στην οποία οι ΜΚΟ ήταν εκείνες που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων αλλά και των ελλείψεων της κυβέρνησης. Και αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει ένα τεράστιο κενό, εάν η ρήξη βαθύνει και η «μπάλα» παρασύρει όλες τις οργανώσεις, δίκαιες και άδικες.