Στις 12 Ιανουαρίου του 2017 ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία η διάσκεψη της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού.
Τρεις ημέρες μετά, δημοσίευμα του έγκυρου politico κατηγορούσε ευθέως τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά ότι ευθύνεται για τον εκτροχιασμό των συνομιλιών.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα αποκλειστεί από μελλοντικές συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου αφού «αποστάτησε» και διατάραξε τις εύθραυστες συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Γενεύη» έγραφε το Politico στις 15 Ιανουαρίου, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που παρακολουθούσαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις τους οποίους όμως δεν κατονόμαζε.
Την ίδια στιγμή που το politico κατηγορούσε τον Νίκο Κοτζιά για το ναυάγιο των συνομιλιών στη Γενεύη, οι προκλητικές δηλώσεις τόσο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, αποδείκνυαν ότι η αποτυχία επήλθε λόγω της αδιαλλαξίας που επέδειξε στις συζητήσεις η τουρκική πλευρά. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο», ο δε Ακιντζί είχε τονίσει με έμφαση ότι «η Τουρκία είναι για μας η ασφάλειά μας». Κιόλα αυτά επειδή ο Νίκος Κοτζιάς είχε επιμείνει ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να συμφωνηθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο.
Το δημοσίευμα που στοχοποιούσε τον Νίκο Κοτζιά υπέγραφε η ρεπόρτερ του politico Σάρα Στεφανίνι, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και κλίματος, όπως η ίδια παραδέχεται στον λογαριασμό της στο twitter.
Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους παρατηρητικούς διπλωμάτες, αφού για θέματα πολύπλοκα όπως το Κυπριακό, είθισται να γράφουν συντάκτες με εμπειρία στα θέματα διεθνών σχέσεων και σίγουρα όχι δημοσιογράφοι που δεν καλύπτουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αφού δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την ανεξαρτησία, την φερεγγυότητα τους και το αδιάβλητο των πληροφοριών που μεταφέρουν.
Το δημοσίευμα του politico έκανε αναφορά και στο φημολογούμενο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.
Σχολιάζοντας όσα έγραφε η Σάρα Στεφανίνι στο politico, ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει: «Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους»
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την τουρκική πλευρά για τη διακοπή των συνομιλιών στη Γενεύη, αφήνοντας αιχμές ότι η τακτική των Τούρκων διευκολύνθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον Νορβηγό δπλωμάτη που έχει οριστεί ως ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» είχε επισημάνει ο κ. Κοτζιάς σχολιάζοντας όσα γράφτηκαν από το politico.
Τις ημέρες εκείνες, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε διαψεύσει ότι βρισκόταν πίσω από τη διαρροή της δήθεν πληροφορίας στο politico ότι για το ναυάγιο στη Γενεύη ευθύνεται ο Νίκος Κοτζιάς και γι’ αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα… αποκλειστεί από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Με την εμπειρία του, ο κ. Έιντε προφανώς γνωρίζει ότι στη διπλωματία υπάρχει η τακτική της «σιωπηράς αποδοχής», όπου αν δεν διαψεύσεις κάτι το οποίο θεωρείς ανακρίβεια είναι σαν να το αποδέχεσαι και εμμέσως να το επιβεβαιώνεις.
Δίπλα-δίπλα ο Έιντε και η δημοσιογράφος του politico
«Συμπτωματικά», ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η δημοσιογράφος του politico Σάρα Στεφανίνι που έμαθε από αξιωματούχο που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ότι ο Νίκος Κοτζιάς φταίει που η ελληνική πλευρά δεν συναινεί στις τουρκικές αξιώσεις θα είναι ομιλητές σε εκδήλωση του think tank Atlantic Council για το ζήτημα της Κύπρου. Η συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον και όλως τυχαίως, ο κ.Έιντε και η δημοσιογράφος Σάρα Στεφανίνι θα κάθονται δίπλα-δίπλα επιχειρηματολογώντας πώς πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού.
Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να αποδειχθεί ότι ήταν ο κ. Έιντε που διοχέτευσε την πληροφορία εναντίον του κ. Κοτζιά στη δημοσιογράφο του politico, όμως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η στοχευμένη διαρροή για να ενοχοποιηθεί και τελικώς να αδρανοποιηθεί ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από τη συνέχεια των συζητήσεων για το Κυπριακό, έγινε από στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σκανδαλώδης σύμπτωση, δεν συμφωνείτε; Πόσο αντικειμενική είναι άραγε η στάση ενός διπλωμάτη που στήνει εκ των προτέρων blame game εναντίον μιας πλευράς που συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις δύσκολες και πραγματικά λεπτές; Πόσο αμερόληπτος μπορεί να θεωρείται ένας μεσολαβητής που διοχετεύει πληροφορίες εναντίον ενός υπουργού με σκοπό να αποδυναμώσει τις θέσεις της μιας πλευράς, εν προκειμένω της ελληνικής, προς όφελος του άλλου στρατοπέδου; Και τι πραγματικά συνεπάγεται η στάση αυτή του κ. Έιντε για τη συνέχεια των συνομιλιών;