![Ο απρόβλεπτος Τράμπ ξαναχτύπησε- "Η Ουκρανία μπορεί μια μέρα να γίνει μέρος της Ρωσίας"](https://greek-observatory.gr/images/posts/February 2025/o-aprovleptos-tramp-ksanakhtypise-quoth-oykrania-mpori-mia-mera-n.webp?1ca2e3f7f510af22b92fdf9ffefbe0bb)
Ο ερχομός του Τράμπ στον Λευκό Οίκο αποτέλεσε την απαρχή μερικών πρωτόγνωρων κινήσεων των ΗΠΑ σε Διεθνές επίπεδο, χαράσσοντας μια ολότελα καινούργια εξωτερική πολιτική, στη βάση του "America first", του Αμερικανού Προέδρου.
Έτσι ο κόλπος του Μεξικού μετονομάστηκε σε κόλπος της Αμερικής από τον Τράμπ, ο Καναδάς και το Μεξικό αναγκάστηκαν να στείλουν χιλιάδες στρατιώτες για φύλαξη των συνόρων τους μετά από απαίτηση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος θέλει να αγοράσει τη Λωρίδα της Γάζας για να την μετατρέψει σε "Ριβιέρα της Μεσογείου" από την οποία θέλει να φύγουν οι Παλασιτίνιοι, ενώ θέλει να προσαρτήσει την Γροιλανδία στις ΗΠΑ.
Παράλληλα ήδη έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ εμπορικός πόλεμος, με επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο προς όλες τις χώρες του κόσμου, με τα χειρότερα να έπονται βάση εξαγγελιών του Τράμπ και την ΕΕ να εκφράζει την ετοιμότητά της να απαντήσει ανάλογα..
Χαμός στα social το βίντεο με παλιά δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη για το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Τέλος αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ-Ρωσία διεξάγουν μυστικά παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνομώνων, προκειμένου στη συνέχεια και εφόσον υπάρχει σύγκληση θέσεων, να ακολουθήσει Σύνοδος κορυφής Τράμπ-Πούτιν για να πέσουν οι υπογραφές για ειρήνη.
ΕΕ και Ουκρανία το πιθανότερο είναι να κληθούν ως "φτωχοί συγγενείς" να αποδεχθούν τα προσυμφωνηθέντα των 2 υπερδυνάμεων, στη βάση του "take it or leave it".
Πέραν αυτών ο Τράμπ ως επιχειρηματίας που είναι, ζήτησε από τον Ζελένσκι οι ΗΠΑ να "βάλλουν χέρι" στον ορυκτό πλούτο της χώρας, προκειμένου αφενός να εξοφλήσουν οι Ουκρανοί την παρεχόμενη αμερικανική βοήθεια, αφετέρου να εξακολουθήσει η Ουάσιγκτον να τους συνδράμει στρατιωτικά.
Τράμπ: "Η Ουκρανία μπορεί μια μέρα να γίνει μέρος της Ρωσίας"
Ωστόσο έρχεται μια δήλωση του Τράμπ να δείξει ακόμη περισσότερο τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους "συμμάχους" Ουκρανούς, λέργοντας ότι
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει το Κίεβο ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτά τα χρήματα» όπως είχαν κάνει στο παρελθόν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία «μπορεί να γίνει Ρωσική κάποια μέρα», χωρίς επίσης να αποκλείει το ενδεχόμενο να θέλει να πάρει πίσω τα χρήματα που επένδυσε στην Ουκρανία η αμερικανική κυβέρνηση.
"Σφάζονται" οι σεισμολόγοι με φόντο τα Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Έπρεπε να παραιτηθείς με αξιοπρέπεια όταν συνταξιοδοτήθηκες»
"Έχουν τρομερά πολύτιμη γη από άποψη σπάνιων γαιών, από άποψη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θέλω τα χρήματά μας εξασφαλισμένα, γιατί ξοδεύουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να κάνουν μια συμφωνία, μπορεί να μην κάνουν μια συμφωνία. Μπορεί να είναι Ρώσοι κάποια μέρα ή μπορεί να μην είναι Ρώσοι κάποια μέρα, αλλά θα έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρήματα εκεί. Ζήτησα σπάνιες γαίες μεγάλης αξίας και ουσιαστικά έχουν συμφωνήσει να το κάνουν. Έτσι τουλάχιστον δεν αισθανόμαστε ανόητοι», είπε σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ο αμερικανός ηγέτης επανέλαβε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει εάν παρέμενε στην εξουσία μετά την πρώτη του θητεία.
"Το λέω συνέχεια, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ αν ήμουν πρόεδρος, αν οι εκλογές δεν ήταν νοθευμένες. Αυτή η σύγκρουση δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Δεν θα συνέβαινε με τον Πούτιν Ρώσο Πρόεδρο , ούτε και η επίθεση των ένοπλων μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου θα είχε συμβεί ποτέ", είπε ο Τραμπ.
Οι όροι Πούτιν για τερματισμό του πολέμου
Στις 14 Ιουνίου 2024, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε τις προϋποθέσεις για ένα ψήφισμα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την απόσυρση του ουκρανικού στρατού από το Ντονμπάς και τη Νοβοροσίγια και τη δέσμευση του Κιέβου να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών πρέπει επίσης να προστατεύονται πλήρως στην Ουκρανία.
Η Ρωσία επιμένει στην άρση όλων των δυτικών κυρώσεων εναντίον της και στην καθιέρωση του αδέσμευτου καθεστώτος της Ουκρανίας και χωρίς πυρηνικά.
"Που το πάει" ο Ρώσος Πρόεδρος;
ωστόσο "βλέπει", πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απίθανο να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έως ότου το κόστος της σύγκρουσης γίνει πολύ υψηλό για τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι ο Πούτιν αρχικά είχε στόχο να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και μπορεί να μην θεωρήσει νίκη την κατάληψη τεσσάρων περιοχών της, δεδομένου ότι τα θύματα ξεπέρασαν τις 600.000. Αρνήθηκε επίσης την κυριαρχία της Ουκρανίας και έθεσε όρους για διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού της Ουκρανίας να αφοπλιστεί και να εγκαταλείψει τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Για να διαπραγματευθεί ο Πούτιν, θα απαιτείτο μια ενισχυμένη οικονομική και στρατιωτική πίεση από τη Δύση, μαζί με μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί ηγέτες πρέπει επίσης να συμβάλουν αντιμετωπίζοντας τις στρατιωτικές ελλείψεις και διευρύνοντας την στρατολόγηση .
Η στάση ΗΠΑ-Ουκρανίας-ΕΕ
«Αν η κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι θέλει να δείξει ότι αξίζει τη συνεχή υποστήριξη της Δύσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στρατευμάτων επεκτείνοντας τις προσλήψεις και μειώνοντας την ηλικία στρατολόγησης από τα 25. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι εξίσου κρίσιμη», γράφουν οι δημοσιογράφοι.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ πρέπει να είναι έτοιμος να ακολουθήσει τις απειλές για «υψηλά επίπεδα φόρων, δασμών και κυρώσεων» κατά της Ρωσίας.
Το να πειστεί ο Πούτιν ότι η Δύση θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία και θα αποτρέψει μελλοντική επίθεση κατά της Ουκρανίας παραμένει μια σημαντική πρόκληση.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι επέμεινε στις «σιδερένιες δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής συμμετοχής των ΗΠΑ σε μια ειρηνευτική αποστολή.
Ωστόσο εκτίμηση είναι ότι αυτή η ευθύνη θα βαρύνει τους Ευρωπαίους.
Όσο πολιτικά δύσκολο κι αν είναι αυτό, οι χώρες που είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν - το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Γαλλία και η Γερμανία μεταξύ αυτών - πρέπει να να ενισχύουν τις δεσμεύσεις τους για την Ουκρανία, έστω και μόνο για να πείσουν τον Πούτιν ότι είναι σοβαροί.
Η ΕΕ πρέπει επίσης να επιδείξει ετοιμότητα να επιταχύνει την είσοδο της Ουκρανίας στο μπλοκ και να ενισχύσει τη δική της άμυνα.
Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρειάζονται περισσότερα όπλα και λιγότερους περιορισμούς στη χρήση τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ θα ήθελε μια γρήγορη συμφωνία στην Ουκρανία.
Ωστόσο μια αδύναμη συμφωνία που αφήνει τον Πούτιν έτοιμο να ξαναρχίσει τον πόλεμο απειλεί έναν νέο κύκλο σύγκρουσης και αστάθειας, διχάζοντας τη Δύση και αλλάζοντας τη γεωπολιτική ισορροπία.
Τέλος ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στις 6 Φεβρουαρίου ότι ο Τραμπ δεν έχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι "ομάδες" της Ουκρανίας και της Αμερικής θα συνεργαστούν, καθώς «δεν μπορεί να υπάρξει ένα σχέδιο χωριστό από κανέναν, ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Πρόσθεσε ότι «θα περιμένουμε τις επίσημες διαπραγματεύσεις μας και τα επίσημα αποτελέσματα».