Ρωσία • 27/01/2022 - 08:46
Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Για να αποφύγουμε τον πόλεμο, πρέπει να διαπραγματευθούμε»
Τι ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας
Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τονίζει ότι «για να αποφύγουμε τον πόλεμο, πρέπει να διαπραγματευθούμε, αλλά πολλοί άνθρωποι κάνουν εικασίες για κλιμάκωση», μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει «συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας.Αυτά είναι τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, αυτά είναι οι διαπραγματεύσεις, αυτή είναι η χρήση της αρχής της αδιαίρετης ασφάλειας, η οποία καθορίζεται σε όλα τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά και διεθνή έγγραφα, ότι η ασφάλεια της μίας πλευράς δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης».
Μιλώντας για αυτούς που επωφελούνται από την αντιπαράθεση, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις Αμερικανού γερουσιαστή.
«Θυμάμαι, διάβασα κάπου πριν από μια εβδομάδα: ένας από τους –δεν μπορώ να το ονομάσω διαφορετικά– γέροντες από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θυμάμαι το επίθετό του, είπε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα για περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση, μια ανταλλαγή πυρηνικών πληγμάτων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μάλλον δεν τον νοιάζει, πιστεύει ότι έχει ζήσει τη ζωή του και είναι καιρός να δώσει σε όλους αυτό που τους αξίζει Αλλά αυτό είναι παράνοια, απλά δεν θέλω καν να το σχολιάσω», είπε ο αναπληρωτήσ επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οταν οι άνθρωποι στην εξουσία το λένε αυτό, ειδικά στην Αμερικανική Γερουσία, είναι πολύ λυπηρό», πρόσθεσε.
«Μου φαίνεται ότι ακόμη και στη σοβιετική εποχή, τουλάχιστον εκείνες τις σοβιετικές εποχές που θυμάμαι, οι εταίροι μας από την Αμερική και άλλες χώρες δεν είπαν ποτέ ότι θα ήταν ωραίο να υπάρξει μια πυρηνική σύγκρουση », είπε ο Μεντβέντεφ.
Πρόσθεσε ότι η κουβανική κρίση των πυραύλων έδειξε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.
«Παρ’ όλα αυτά, ακούγονται τέτοια λόγια. Πώς να αντιδράσετε σε αυτό; Τι είναι αυτό – παράνοια ή κάποιου είδους πολιτική εικασία, ας πούμε; Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ επικίνδυνο», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
Το Κρεμλίνο επιμένει στον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τις μετασοβιετικές δημοκρατίες, απορρίπτοντας τη δημιουργία βάσεων στο έδαφός τους, περιορίζοντας την ανάπτυξη όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα, την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη και εγγυήσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.