Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ντ. Τραμπ: Ο λόγος της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την κλιματική αλλαγή

Η διαδικασία της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση, αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Politico. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οικονομικοί και εθνικιστικοί λόγοι φαίνεται ότι οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτή την απόφαση, αν και το οικονομικό όφελος δεν είναι τόσο ευδιάκριτο. 
Πάντως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα τρία κράτη της Γης που δεν θα συμμετέχουν στη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Τα άλλα δύο κράτη είναι η Συρία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η Νικαράγουα που θεωρεί πως η Συνθήκη δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές.
Ο Τραμπ έχει επανειλλημένως απορρίψει τη θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο και την έχει χαρακτηρίσει ανοησία. Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι οι Κινέζοι έχουν εφεύρει αυτή τη θεωρία προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην αμερικανική βιομηχανία. Ακόμη, έχει δηλώσει πως οι αμερικανικές βιομηχανίες μειονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού από την προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Παρόλο που η υπόθεση αυτή δίχασε το επιτελείο του, ο Τραμπ προσχώρησε στο στρατόπεδο των εθνικιστών που θεωρούν τη Συμφωνία αντίθετη με την προεκλογική του ατζέντα και πιστεύουν ότι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για περισσότερο ακραίο καιρό και άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη είναι υπερβολικές. Ο υπουργός Περιβάλοντος Scott Pruitt είχε πει ενδεικτικά πως «η Κίνα και η Ινδία δεν είχαν υποχρεώσεις που να απορρεέουν από τη Συνθήκη παρά μόνο από το 2030 και μεταά. Εμείς είμαστε εμπροσθοβαρής σε όλα τα έξοδα μας». 

Θα σωθεί η βιομηχανία άνθρακα;
Είναι αμφίβολο, λέει το Politiko. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία άνθρακα είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες ηλεκτρισμού χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φυσικό αέριο για να μειώσουν το κόστος τους. Την τελευταία δεκαετία, η τιμή του άνθρακα έπεσε περισσότερο από 50% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι αναλυτές αγορών λένε ότι θα πέσει και άλλο.Τι σημαίνει η απόφαση αυτή για τον πλανήτη;
Oι προοπτικές δεν ήταν ούτως ή άλλως ρόδινες και πριν την απόφαση Τραμπ. Οι πολιτικές μείωσης των ρύπων επί Ομπάμα ήταν ανεπαρκείς και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τη Συνθήκη. Ήδη, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει και περικόπτει αυτές τις πολιτικές. Ούτως ή άλλως, πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι η Συνθήκη του Παρισιού δεν μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την υψηλή θερμοκρασία του πλανήτη μας, καθώς έπρεπε να προέβλεπε περισσότερες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων.

 

 

Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Η συμφωνία συνιστά ισορροπημένο αποτέλεσμα και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C.

Η βασική διεθνής συμφωνία σε αυτόν τον τομέα είναι η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC). Είναι μία από τις τρεις συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του Ρίο το 1992. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες. Ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας με σκοπό να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους.

Το 2015 το Συμβούλιο ασχολήθηκε με δύο ζητήματα που σχετίζονται με την UNFCCC:

την επικύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία αφορά τις δεσμεύσεις κατά τη δεύτερη περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως το 2020

τις διαπραγματεύσεις και τη σύναψη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2020, με τη συμμετοχή όλων των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη της UNFCCC και με στόχο την περαιτέρω μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Tags
Back to top button