Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Νοσοκόμα της UNICEF στη Νιγηρία κατάφερε να αποδράσει μετά από 6 χρόνια ομηρίας στα χέρια τζιχαντιστών

Νοσοκόμα της UNICEF, που έπεσε θύμα απαγωγής πριν από 6 χρόνια από τζιχαντιστές στη βορειοανατολική Νιγηρία και μάλιστα αναγκάστηκε δυο φορές να παντρευτεί ηγετικά στελέχη τους, κατάφερε να αποδράσει.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε εχθές, Παρασκευή, από τις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας.

Η Άλις Λόξα είχε απαχθεί από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), μαζί με δυο μαίες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), την 1η Μαρτίου 2018, κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον της πόλης Ραν (βορειοανατολικά), όπου σκοτώθηκαν τρεις εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς κι οκτώ στρατιωτικοί.

Οι δυο εργαζόμενες της ΔΕΕΣ, η Χάουα Λίμαν και η Σαϊφούρα Χόρσα, τουφεκίστηκαν από τους τζιχαντιστές έπειτα από μερικούς μήνες ομηρίας.

«Εξαναγκάστηκε να παντρευτεί ηγέτη τον τρομοκρατών ονόματι Αμπού Όμαρ, με τον οποίο απέκτησε γιο», εξήγησε ο στρατηγός Κένεθ Τσίγκμπου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Μαϊντουγκούρι χθες.

Μετά τον θάνατο του Αμπού Όμαρ το 2022, η Άλις Λόξα εξαναγκάστηκε να παντρευτεί άλλο διοικητή του ΙΚΔΑ. Κατάφερε εντέλει να αποδράσει την 24η Οκτωβρίου και συνάντησε περίπολο του στρατού πέντε ημέρες αργότερα, διευκρίνισε ο στρατηγός Τσίγκμπου.

Πηγή στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πλέον καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθούν οι «επιπλοκές» της υπόθεσης της Άλις Λόξα, που ήταν ήδη παντρεμένη κι είχε δυο παιδιά όταν απήχθη.

«Έχουμε στα χέρια μας πολύ λεπτό ζήτημα, διότι ο άντρας της ξαναπαντρεύτηκε μετά την απαγωγή της, καθώς πίστευε πως ήταν νεκρή, και τώρα εκείνη επανεμφανίστηκε, με το παιδί κάποιου άλλου», εξήγησε η πηγή, προσθέτοντας πως την ανησυχεί η αντιμετώπιση που ενδέχεται να υποστούν η νοσοκόμα και ο γιος της αν «επιστρέψουν στην οικογένεια, που δύσκολα θα αποδεχόταν το παιδί».

Νιγηρία: Πολλαπλασιασμός των μαζικών απαγωγών κοριτσιών τα τελευταία 15 χρόνια


Οι μαζικές απαγωγές, ειδικά νεαρών και μικρών κοριτσιών, πολλαπλασιάστηκαν αφότου άρχισε ο ανταρτοπόλεμος των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια.

Στον ατελείωτο πόλεμο έκτοτε σκοτώθηκαν πάνω από 40.000 άνθρωποι κι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους άλλοι δυο εκατομμύρια και πλέον, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το 2014, η τζιχαντιστική οργάνωση απήγαγε 276 μαθήτριες στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο (βορειοανατολική Νιγηρία), προκαλώντας αγανάκτηση και κατόπιν εγχώρια και παγκόσμια κινητοποίηση, με κεντρικό σύνθημα «Bring back our girls» («δώστε μας πίσω τα κορίτσια μας»). Η τύχη περίπου 100 εκ των μαθητριών εξακολουθεί να αγνοείται μέχρι και σήμερα.

Η Μπόκο Χαράμ, το ΙΚΔΑ (γεννήθηκε όταν η πρώτη οργάνωση διασπάστηκε) και πάνοπλες συμμορίες, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits, συνεχίζουν πάντα να διαπράττουν απαγωγές στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως και στη βορειοδυτική και στην κεντρική.

Σύμφωνα με αναλυτές, η οικονομική κρίση που μαστίζει την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, η χειρότερη των τελευταίων τριάντα χρόνων, ντόπαρε ακόμη περισσότερο τις απαγωγές.

Ήδη τον Ιανουάριο, η νιγηριανή εταιρεία συμβούλων SBM ανακοίνωνε πως κατέγραψε 4.777 απαγωγές αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου, τον Μάιο του 2023.

Ωστόσο γενικά οι αριθμοί για τις υποθέσεις αυτής της φύσης δεν θεωρούνται αξιόπιστοι, καθώς πολλές απαγωγές δεν αναφέρονται στις αρχές.

Tags
Back to top button