“Η κλιματική κρίση είναι ένα «αποκούμπι» για όλες τις δικαιολογίες. Υφίσταται αναμφίβολα η κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, γιατί βλέπουμε ότι σε όλη την υφήλιο έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, επομένως ας μην κρυβόμαστε πίσω από την κλιματική κρίση.
Απλώς χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και εκείνοι που είναι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε αντίστοιχο περιφερειακό, αλλά και για όλο το κράτος γενικότερα”.
Αυτή είναι η άποψη του Νίκου Καντερέ, γνωστού μετεωρολόγου και πρώην βουλευτή της ΝΔ. Ο κ.Καντερές σε συνέντευξη του στο taxydromos.gr λέει κι άλλα ενδιαφέροντα αποδομώντας όσους ρίχνουν τα πάντα στην κλιματική κρίση για να γλιτώσουν από τις δικές τους μεγάλες ευθύνες.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Δεν θα χαρακτήριζα καμπανάκι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώνονται. Είναι γνωστό ότι κάθε Οκτώβριο έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Μετά την «Αθηνά» ακολούθησε ο «Μπάλλος», που είχε έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα χαρακτηριστικά των δύο παραπάνω φαινομένων δεν μπορούμε, ωστόσο, να τα συνδυάσουμε ή να τα συνδέσουμε με τη μορφή, που θα έχει ο φετινός χειμώνας.
Απλώς είναι ένα μήνυμα ότι το φθινόπωρο δίνει το «παρών» αρκετά δυνατά, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε από τώρα για όλο τον χειμώνα τις εξελίξεις, που περιμένουμε. Είναι όμως γεγονός ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι σαφώς καλύτερη από την περασμένη.
Σχετικά με το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε προβλήματα και καταγράφηκαν 700 χιλιοστά ύψους βροχής για τρεις μέρες, εντόπισα ενδιαφέροντα στοιχεία από το αρχείο μου, σχετικά με αντίστοιχα φαινόμενα παλαιότερων εποχών. Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου του 1986 είχε καταγραφεί ύψος βροχής 800 χιλιοστά στη Ζαγορά. Αποτέλεσε ρεκόρ και προκάλεσε, επίσης, πολύ μεγάλες ζημιές».