Κύρια θέματα, Βαλκάνια • 09/06/2021 - 11:27
Νέο μέτωπο στα Βαλκάνια εναντίον Σερβίας: Bayraktar ΤΒ2, Patriot και Black Hawk στην Αλβανία! - Προς αλλαγές συνόρων
Kίνδυνος και για Ελλάδα
Μετά την παραχώρηση 30 ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-72MS και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων προσωπικού BRDM-2MS στην Σερβία, ήρθε η ώρα της Αλβανίας να αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 μαζί με ελικόπτερα Black Hawk και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.
Όλα δείχνουν πως σταδιακά θα ανοίξει μέτωπο και στα Βαλκάνια εναντίον των Σέρβων. Μην ξεχνάμε ότι λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι είδε έναν χάρτη των αλλαγών που προωθούνται στα Βαλκάνια.
Προωθούν αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια
Ο Ράμα είπε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσομ για διάφορες ιδέες και ότι είδε το λεγόμενο ‘non paper’ που προτείνει αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.
«Τον είδα και του μίλησα. Μίλησα με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας εδώ και πολύ καιρό. Μίλησα για τις ιδέες γενικά και είδα αυτό το έγγραφο που βγήκε, αλλά δεν έχω κανένα σχόλιο. Δεν έχω κανένα σχόλιο» είπε ο Ράμα.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονταν η επίτευξη μιας αυξανόμενης «ειρηνικής διχοτόμησης» της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης υπέρ της Σερβίας και της Κροατίας, την ένωση Κοσσυφοπεδίου – Αλβανίας και τη δημιουργία αυτονομίας στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.
Διαβάστε επίσης
Patriot και Black Hawk στην Αλβανία
Στους νατοϊκούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς, κομβικό ρόλο, πλην των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και Θεσσαλονίκης, αποκτά πλέον και το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία.
Μια πρώτη δοκιμή έγινε με τη χρήση του για την αποβίβαση στρατού και εξοπλισμού στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησης «Defender Europe 21».
Επτά χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στο Δυρράχιο εκ των οποίων χίλιοι και πλέον συνέχισαν για τα Σκόπια στη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν επιλέξαμε τυχαία να πραγματοποιήσουμε εδώ τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς η Αλβανία παρέχει μια σημαντική βάση που επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε υποδεχόμενη το στράτευμα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, ενώ ο στρατηγός Ερολ Μανίρ ανήγγειλε τη μόνιμη εγκατάσταση στην Αλβανία προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και τον εφοδιασμό του αλβανικού στρατού με ελικόπτερα Black Hawk.
Οι πρώτοι Patriot, όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί ήδη στην Κουτσόβα, ενώ τα Black Hawk αναμένεται να καταφθάσουν προς μόνιμη στάθμευση εντός του 2023, «ως μέρος της αύξησης της στρατιωτικής ικανότητας» της χώρας.
Drones για την Αλβανία
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Αλβανίας προς υποστήριξη επιχειρήσεων εναντίον της Σερβίας ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών Bledar Çuçi και η αντιπροσωπεία του επισκέφτηκαν την Baykar Milli S / İHA Ε & Α και τις εγκαταστάσεις παραγωγής.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υπουργός Çuçi συνοδεύτηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Baykar, Haluk Bayraktar. Η Bayraktar έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα S / UAV που αναπτύχθηκαν από την Baykar. Κατά την επίσκεψή του, ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών εξέτασε με ενδιαφέρον το Bayraktar SİHAs.
Η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει νέο μέτωπο για την Ελλάδα
Η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την μετατροπή της Αλβανίας σε Βαλκανικό προγεφύρωμα ώστε σε βάθος χρόνου να ανοίξει νέο μέτωπο στην Ελλάδα γεγονός που θα αναγκάσει τις ΕΔ να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια τους.
Οπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, συμφωνήθηκε με την Τουρκία:
– Η κατασκευή εργοστασίου παρασκευής 7 τύπων εμβολίων
– Το Teknopark Albania, κέντρο υψηλής τεχνολογίας στα περίχωρα της πρωτεύουσας, για εταιρείες HighTech, νεοσύστατες επιχειρήσεις και έρευνα, σύμφωνα με το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Τουρκία.
– Σύστημα εδαφικού ελέγχου της χώρας με drone, για την μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για δρόμους, ακτές, γεωργικές εκτάσεις, δάση, δημόσια τάξη και άλλες δραστηριότητες.
– Τρίτο πρόγραμμα που αφορά στις εθνικές υποδομές.
Εν κατακλείδι, πρώτος στόχος είναι η δημιουργίας της “Μεγάλης Αλβανίας” με ένωση των αλβανικών περιοχών Κοσόβου-Αλβανίας και δεύτερος στόχος αποτελεί η Ελλάδα.
Η Άγκυρα επιθυμεί ταυτόχρονα και την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στην χώρας μας με την δημιουργία ενός νέου μετώπου.