Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Νεκροταφείο προϊστορικών ζώων στο Πικέρμι (Μέρος Β)…

Πώς βρέθηκαν, όμως, τόσα οστά μεγαθηρίων συσσωρευμένα στον ίδιο ακριβώς τόπο, στο Πικέρμι Αττικής, κατά το 1912;Ιδού τι έλεγε σχετικώς ο καταξιωμένος Αυστριακός Καθηγητής Παλαιοντολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, Othenio Abel, ο οποίος τα είχε μελετήσει ενδελεχώς:“Τα λείψανα των οστών στο Πικέρμι Αττικής βρέθηκαν πολύ κοντά το ένα με το άλλο και αποσφηνωμένα. Ένα κέρατο από ένα κρανίο γαζέλας ήταν εφαπτόμενο με το κρανίο ενός προϊστορικού ιππαρίου κι ένας σπόνδυλος αντιλόπης ήταν ανακατεμένος με δόντια ρινόκερου, με θραύσματα σιαγόνας αγριόχοιρων, με χέρια πιθήκων και κελύφη χελωνών”.Όπως καταδείκνυε η επιμήκης μορφή των φωλιών των προϊστορικών ζώων, τα οστά τους είχαν μεταφερθεί από το νερό της κοίτης του Μεγάλου Ρέματος και είχαν εγκλωβιστεί στο συγκεκριμένο μέρος εξαιτίας κάποιου μεγάλου εμποδίου.Ο Γερμανός ερευνητής της Αττικής Justus Hermann Lipsius εξέφρασε την άποψη ότι οι φωλιές οστών του Πικερμίου ήταν ουσιαστικά ο χώρος όπου τελούνταν το δείπνο των μεγάλων αρπακτικών θηρίων της Προϊστορίας.Επίσης, ανέφερε πως η συσσώρευση των οστών στις όχθες του άλλοτε ποταμού έγινε με τέτοιο τρόπο, όπως συνέβαινε και στην Αφρική, όπου τα ζώα μετακινούνταν σε αγέλες για να πιουν νερό κι εκεί συλλαμβάνονταν και κατασπαράσσονταν από τους θηρευτές τους.Εν τούτοις, ο Καθηγητής Othenio Abel ισχυριζόταν πως τα στοιχεία καταμαρτυρούσαν πως είχε συντελεστεί κάποια μεγάλη καταστροφή, η οποία θανάτωσε μαζικά χιλιάδες από αυτά τα προϊστορικά θηρία, ίσως κατά την προσπάθεια διαφυγής τους από τον κίνδυνο. Έτρεχαν πανικόβλητα με μεγάλη ταχύτητα και εγκλωβίστηκαν τελικά από κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ίδια περιοχή και εκεί συμπιέστηκαν ή κατακρημνίστηκαν από ύψος ή τους πρόλαβε ο κίνδυνος, από τον οποίο έτρεχαν μανιασμένα να ξεφύγουν.Πάντως, ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα του Πικερμίου ήταν και τα οστά χαλικοθηρίου, μαχαιρόδοντα, καμηλοπάρδαλης, ύαινας, αλλά και πολλών άλλων χαρακτηριστικών ζώων της Προϊστορίας, που έζησαν πριν από περίπου έντεκα εκατομμύρια χρόνια.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 07/12/1931…
Tags
Back to top button