Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), ανακοίνωσε ότι τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν σήμερα, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.
Συγκεκριμένα, δύο αεροσκάφη, ένα ATR-72 του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και ένα ελικόπτερο πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα παραβάσεων στο FIR της Αθήνας.
Χοντραίνει η κόντρα Τουρκίας και Ισραήλ με την ΜΙΤ να σώζει χάκερ της Χαμάς από την Μοσάντ
Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 22α ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 ( 1 ATR-72, 1 Ε/Π )
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 2
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : –
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ παράβασης ΚΕΚ και παραβίασης ΕΕΧ;
Με τα γράμματα ΚΕΚ εννοούμε τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας. ΕΕΧ είναι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος.
Ο Εθνικός Εναέριος Χώρος παραβιάζεται. Στους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας έχουμε παράβαση.
Το ΓΕΕΘΑ σε ενημερωτικό του σημείωμα ξεκαθαρίζει:
«Η παραβίαση εναερίου χώρου αφορά την άνευ αδείας πτήση αεροσκάφους άλλου κράτους σε ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο.
Παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας λαμβάνει κατεξοχήν χώρα όταν αεροσκάφος εισέρχεται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσεως, ήτοι κατά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας».
Την «αστυνόμευση» της περιοχής μας έχουμε αναλάβει με εντολή του ICAO (ICAO : International Civil Aviation Organization) και οι αρμοδιότητες μας αποσκοπούν «στην εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών πτήσεως σε όλον τον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών».
Όταν λοιπόν ένα αεροσκάφος της Τουρκίας πετά αυθαίρετα στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Αθήνας, FIR, δημιουργείται κίνδυνος ατυχήματος έχουμε παράβαση ΚΕΚ αλλά δεν παραβιάζεται ο ΕΕΧ απαραίτητα. Παρότι σαφώς η Τουρκία αμφισβητώντας την « Σύμβαση του Σικάγου» και το FIR Αθηνών σαφώς βάζει και άλλες διεκδικήσεις στο τραπέζι.
Ποιος είναι λοιπόν ο ΕΕΧ μας;
Ο Εθνικός Εναέριος Χώρος της Ελλάδας καθορίζεται με νόμο στον οποίο η Τουρκία όταν ψηφίστηκε (1931) δεν είχε καμία ένσταση.