O Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την πρώτη ποιμαντορική του επίσκεψη στο Μπέργκεν της Νορβηγίας το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου 2017, με την ευκαιρία της ιδρύσεως της ενορίας του Αγίου Ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, προς εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών των Ορθοδόξων αδελφών μας που ζουν στο Μπέργκεν και στην ευρύτερη περιοχή Hordaland της Νορβηγίας.
Την Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου , ο Μητροπολίτης κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο Λουκάτο, μετέβη αεροπορικώς στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, κατόπιν προσκλήσεως του Νορβηγικού Τμήματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, για τις εκδηλώσεις της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Νορβηγίας για την επέτειο των 500 ετών από τη Μεταρρύθμιση.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα που εψάλη προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Κλεόπα εκ των Εβδομήκοντα, στο παρεκκλήσιο της Ρωσικής Ενορίας της Αγίας Άννας. Την Παράκληση τέλεσαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Aleksander Volokhan.
Ο επίσκοπος επέλεξε να εορτάσει τα ονομαστήριά του στην πόλη του Τρόντχαϊμ, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει εκ τους σύνεγγυς τον Ελληνισμό της περιοχής και να συζητήσει μαζί τους θέματα γενικού ενδιαφέροντος, σε ένα αρκετά θερμό και φιλικό περιβάλλον, στη δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα του ως άνω παρεκκλησίου.
Την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Νορβηγίας για την επέτειο των 500 ετών από την Μεταρρύθμιση του Λουθήρου, ο Μητροπολίτης Σουηδίας παρουσίασε την εισήγησή του στην Αγγλική με θέμα: «Orthodox and Protestant Dialogue – Historical and Present Perspectives», στο ναό Bakke Kirke.
Την ευγνωμοσύνη του προς τους Λουθηρανούς εξέφρασε ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας μιλώντας στο Χριστιανικό Συμβούλιο της Νορβηγίας για τις προοπτικές του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων & προτεσταντών.
Λησμονώντας πως μόλις πριν από λίγες μέρες οι
Ο κ. Κλεόπας έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή υπενθυμίζοντας πως η πρώτη επαφή μεταξύ των Λουθηρανών και των Ορθοδόξων έλαβε χώρα μέσω του διακεκριμένου πιστού του Μαρτίνου Λούθηρου, Philip Melanchthon, ο οποίος ήταν καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Wittenberg της Γερμανίας και ενδιαφέρθηκε βαθύτατα για τον Ελληνισμό, έστειλε μια μεταφρασμένη έκδοση της εξομολόγησης μαζί με μια προσωπική επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωάσαφ στα τέλη του 1559.
Σύμφωνα με τον κ. Κλεόπα “τον 20ό αιώνα, ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αγκαλιάσει το οικουμενικό κίνημα και να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ των χριστιανικών κοινοτήτων του κόσμου. Στην εποχή μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – πνευματικός ηγέτης των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, ο οποίος συμπλήρωσε την 26η επέτειό του στο πηδάλιο του σεβάσμιου κέντρου της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο έτος – έχει κάνει μια δια βίου προσπάθεια για την προώθηση αυτής της συνεργασίας και ο διάλογος μεταξύ χριστιανών ηγετών και αδελφών μας από όλες τις ομολογίες”.
Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη Σουηδίας οι Λουθηρανοί και οι Ορθόδοξοι είναι γνώστες της σημασίας και του επείγοντος να ακολουθήσουν αυτόν τον διάλογο σε μεγαλύτερο βάθος και με αποφασιστικότητα.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 15ης συνόδου της ολομέλειας της Μεικτής Επιτροπής Λουθηρανών-Ορθοδόξων: οι Λουθηρανοί και οι Ορθόδοξοι συμφωνούν ότι το κύριο ιεραποστολικό καθήκον της Εκκλησίας είναι να μαρτυρεί τα «ισχυρά έργα του Θεού» (Πράξεις 2:11). Και ενώ πολλά από τα δογματικά ζητήματα που απέκλεισαν την επίσημη ενότητα μεταξύ των Λουθηρανών και των Ορθοδόξων εξακολουθούν να παραμένουν περίπου πέντε αιώνες, ο ολοένα και πιο σύνθετος σύγχρονος κόσμος στον οποίο ζούμε, έχει τόσα πολλά προβλήματα και τόσες ανάγκες που νιώθουμε ξανά το επείγον της επικοινωνίας των καλών ειδήσεων της σωτηρίας με τους πληγωμένους, καταπιεσμένους και αναζητούντες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι κοινές προκλήσεις, τα προβλήματα που βιώνουν οι δύο Εκκλησίες μας δημιουργούν μια συνεχώς αυξανόμενη ευκαιρία και συνεχή πρόκληση για συνεργασία.
Κατά τον κ. Κλεόπα η επιθυμία για συνεργασία παραμένει και σήμερα λόγω πολλών επείγοντων σύγχρονων ζητημάτων. Για παράδειγμα, η σύγχρονη δίωξη των χριστιανών έχει γίνει τόσο μεγάλη που πολλοί θα την χαρακτήρίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη περίοδο δίωξης στην ιστορία του χριστιανισμού.
Ένα άλλο παράδειγμα ζωτικού προβλήματος, σύμφωνα με τον Ιεράρχη, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χριστιανοί είναι η συνεχιζόμενη απειλή για την ανθρώπινη φυλή και τον πλανήτη μας μέσω της καταστροφής του περιβάλλοντος.
“Κοιτάζοντας μόνο αυτά τα δύο ζητήματα, μπορούμε να δούμε τους πολλούς διαφορετικούς τομείς στους οποίους καλούμαστε να ενωθούμε και να συνεργαστούμε σε μια παράσταση χριστιανικής αλληλεγγύης” τόνισε.
Ο κ. Κλεόπας είπε ακόμη πως σύμφωνα με τη δήλωση της Επιτροπής Λουθηρανών-Ορθοδόξων, τόσο οι μεν όσο και οι δε συνειδητοποιούν πως το καθήκον να κάνουν οπαδούς έχει δύο συνιστώσες: την συνεχιζόμενη κατήχηση αυτών μέσα στην Εκκλησία και την διακήρυξη του Ευαγγελίου σε εκείνους που δεν είναι ακόμα Χριστιανοί.
“ Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι ακόμη χριστιανοί, πράγμα που σημαίνει ότι το αποστολικό έργο δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένο: τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό” σημείωσε.
Υπεραμύθνηκε δε την “συνεργασία στη διακονία” λέγοντας πως υπήρξε τοπικά και ευρύτερα ένας από τους σημαντικότερους καρπούς της οικουμενικής κίνησης και είναι ένας χώρος όπου ακόμα και σήμερα οι Λουθηρανοί και οι Ορθόδοξοι μπορούν να εργαστούν μαζί.
Τέλος ο Ορθόδοξος Ιεράρχης ευχαρίστησε τους Λουθηρανούς για την παραχώρηση προς χρήση εκκλησιών σε Kalmar, Jönköping και Borås για τις νέες ενορίες που πρόσφατα ιδρύθηκαν εκεί ως απάντηση στις εκκλήσεις του νέου κύματος των Ελληνορθόδοξων πιστών που έφτασαν σε αυτή τη φιλόξενη γη.