Η Τουρκία συνεχίζοντας την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας προχωρά σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια την Δευτέρα έχοντας εξαγγείλει αεροναυτική άσκηση και δεσμεύοντας επί τούτου περιοχή με παράνομη NAVTEX που κόβει στα δύο το Αιγαίο επί της ουσίας.
Δεν είναι διόλου τυχαία τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που ολοκληρώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δενδιας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία τείνει σε νεοοθωμανικά πρότυπα τοπικής ηγεμονίας και συμπλήρωσε πως σιγά σιγά διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεών της σε βάρος της Ελλάδας.
Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να συζητάμε με τη Τουρκία «όμως μιλάμε σημαίνει θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων».
Ο Έλληνας υπουργός υπενθύμισε πως το «Casus Beli» της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας είναι διεθνώς απαράδεκτο καθώς δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε γειτονική χώρα αν αυτή ασκήσει νόμιμα δικαιώματα της και φυσικά σημείωσε πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «εξαιρετικά ωφέλιμο συμβιβασμό», ο οποίος «ακύρωσε επιχειρήματα της Άγκυρας περί έλλειψης σοβαρότητας εκ μέρους μας» καθώς δείχνει πως η ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Στην ομιλία του υπουργού υπήρξε αναφορά και στα εξοπλιστικά όπως ο θόλος αλλά και το δημογραφικό για το οποίο αν δεν βρεθεί λύση θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον στην επάνδρωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε πως «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «αν η Τουρκία είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν λυθεί».
Η ομιλία επεκτάθηκε και στην απόπειρα του θαλάσσιου εγκλωβισμού της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο επί κυβέρνησης Μόρσι και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την κατοπινή συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «εξαιρετικά ωφέλιμο συμβιβασμό», ο οποίος «ακύρωσε επιχειρήματα της Άγκυρας περί έλλειψης σοβαρότητας εκ μέρους μας».
Ο Yπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη στρατηγική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επικεντρώθηκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εμβάθυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και το Μπαχρέιν. Όπως επεσήμανε, «διαμορφώσαμε ένα πολύπλοκο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος».
Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε πως «πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας». Χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις» και ζήτησε μια «δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά».
Επιπλέον, προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025, τονίζοντας πως θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό πρόβλημα, εκφράζοντας ανησυχία για την προοπτική η Ελλάδα να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα».
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυνατότητες της χώρας στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην ανάγκη προστασίας των ελληνικών μνημείων που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες.