Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νέα επίθεση Ουκρανού Ιεράρχη κατά Βαρθολομαίου: Η ιδέα του "Ανατολικού Πάπα" είναι απαράδεκτη

Στις 30 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας UOC, Μητροπολίτης Boryspil και Brovary Αντώνιος, στην τοποθέτησή του με θέμα "Ορθόδοξη Διδασκαλία για την Εκκλησία: Σύγχρονες προκλήσεις και αναζήτηση απαντήσεων" στο XI Student Conference, δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία απορρίπτει την παρουσία "Ανατολικού Πάπα".

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος είπε ότι το Φανάρι επιμένει στο ιδιαίτερο καθεστώς του στην Οικουμενική Εκκλησία, που προβλέπει όχι μόνο πρωτείο τιμής αλλά και πρωτείο εξουσίας.

Ωστόσο, αυτή η «κατανόηση της υπεροχής στην Οικουμενική Εκκλησία έχει αποτελέσει αντικείμενο θεολογικής διαμάχης μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών Εκκλησιών για πολλούς αιώνες» αφού «ήταν οι Ρωμαίοι επίσκοποι που άρχισαν να αποκτούν μια ειδική δύναμη στην Οικουμενική Εκκλησία, η οποία οδήγησε στο σχηματισμός του φαινομένου του παπισμού».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Ιεράρχη, το εκκλησιαστικό μοντέλο που πρότεινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «προϋποθέτει την υποχρεωτική παρουσία στην Οικουμενική Εκκλησία του πρώτου ιεράρχη με ειδικές δυνάμεις».

Ωστόσο, είπε, πως “η Εκκλησία μας απορρίπτει ουσιαστικά την παρουσία ενός τέτοιου «Ανατολικού Πάπα» στην Εκκλησία”.

Τόνισε επίσης ότι τα προβληματικά ζητήματα στον τομέα της εκκλησιολογίας δεν είναι μόνο μια θεωρητική συζήτηση, αλλά "θέματα της πραγματικής εκκλησιαστικής ζωής".

«Το δόγμα της Εκκλησίας είναι ενσωματωμένο στη δομή της εκκλησίας και στις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών. Ως εκ τούτου, οι διαφορές στον τομέα της εκκλησιολογίας δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν πολύπλοκες συγκρούσεις», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ουκρανική κρίση» έδειξε σαφώς ότι «η πρακτική εφαρμογή του «μοντέλου της Κωνσταντινούπολης» συνεπάγεται σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών».

“Σήμερα, η Παγκόσμια Ορθοδοξία βρίσκεται στο χείλος ενός διαχωρισμού. Οι μονομερείς προσπάθειες των Τοπικών Εκκλησιών δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση. Είναι προφανές ότι ο διάλογος μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη συναίνεσης σε αυτά τα θέματα. Ωστόσο, αυτή η συναίνεση δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα παραχωρήσεων στον τομέα του δόγματος αλλά αποτέλεσμα μιας βαθιάς και υπεύθυνης μελέτης της πατερικής κληρονομιάς ", τόνισε ο εκπρόσωπος της UOC.

Απευθυνόμενος στους μαθητές και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο Βλαντίκα σημείωσε ότι «μας έχει ανατεθεί μια μεγάλη ευθύνη» και «πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε την ενότητα της εκκλησίας».
 

Tags
Back to top button