Τρεις αρχαιολογικοί χώροι της Νότιας Αφρικής έχουν παρουσιάσει δεδομένα που δείχνουν ότι οι αρχαίοι πριν από 100.000 χρόνια, ακόμα και οι Νεάντερταλ ίσως και να φορούσαν παπούτσια. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται μετά την ανακάλυψη πατημασιών από σανδάλια σε αρχαία ευρήματα στην Αφρική.
Σύμφωνα με τη Shiningscience, ένα μέλος του πανεπιστημίου Nelson Mandela είπε πως δεν είναι πειστικές οι αποδείξεις για το αν είναι πραγματικά πατημασιές, αλλά ερεύνησαν τρεις τοποθεσίες κατά μήκος της Νότιας Αφρικής που έχουν διατηρημένα ίχνη.
Μια από τις τοποθεσίες είναι το Kleinkrantz, με την ομάδα να βρίσκει εκεί έναν βράχο σαν πλάκα με πλάτος 55 εκατοστά. Πάνω στο βράχο είναι αποτυπωμένες δύο πατημασιές που δείχνουν ότι το άτομο που τις έκανε φορούσε παπούτσια. Η μία πατημασιά έχει και τρεις μικρές λαβές που πιθανόν πρόκειται για το σημείο που έβαζαν ιμάντες στη σόλα του παπουτσιού.
Η ομάδα έχοντας ερωτήματα για το αν πρόκειται για πραγματικά ίχνη έφτιαξε δικά της παπούτσια με την ίδια βάση που είχαν και τα ίχνη στην πλάκα. Αφού τα έφτιαξαν, τα δοκίμασαν και προσπάθησαν να φτιάξουν αντίστοιχα ίχνη ώστε να δουν αν ταιριάζουν με τα ευρήματα και ήταν όντως παρόμοια.
Δέος από αρχαιολογική ανακάλυψη στο Περού: Βρέθηκε ασύλητος τάφος 3.000 ετών!
Ένα από τα προβλήματα της έρευνας είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τη χρονολογική περίοδο των βράχων, καθώς η πλάκα του Kleinkrantz χρονολογείται από 79.000 έως και 148.000 έτη, ενώ μια άλλη πλάκα από το Goukamma από 73.000 έως και 136.000 έτη.
Μέχρι στιγμής τα παλαιότερα υποδήματα που έχουν παρατηρηθεί είναι τα σανδάλια που είχαν βρεθεί στο σπήλαιο Fort Rock του Όρεγκον που χρονολογούνται περίπου από 9.200 έως 15.000 έτη, ενώ πρόσφατα βρέθηκε και ένα παπούτσι στην Αρμενία περίπου 3.627 ετών.
Ακόμα και στη χώρα μας έχουν παρατηρηθεί παρόμοια ίχνη, σε βράχους 135.000 ετών στο σπήλαιο της Θεόπετρας στη Θεσσαλία. Ο Erik Trinkaus από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έχει δημοσιεύσει μελέτες για ανθρώπινα οστά των ποδιών, τα οποία υποστηρίζει πως έχουν αναδιαμορφωθεί διακριτικά από τα παπούτσια ήδη πριν από 40.000 χρόνια.