Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Έρχεται ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος για να εκτοξευθεί στο διάστημα

Τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο, με την ονομασία LignoSat ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν η NASA και η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) προσπαθώντας να κάνουν πιο βιώσιμες τις διαστημικές πτήσεις.

Σύμφωνα με το BBC ο δορυφόρος LignoSat έχει κατασκευαστεί από ξύλο μανόλιας, το οποίο, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα σταθερό και ανθεκτικό στις ρωγμές. Κατασκευάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας υλοτομίας Sumitomo Forestry, προκειμένου να δοκιμαστεί η ιδέα της χρήσης βιοδιασπώμενων υλικών, όπως το ξύλο, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές λύσεις αντί των μετάλλων από τα οποία κατασκευάζονται σήμερα όλοι οι δορυφόροι.

Ο επικεφαλης του προγράμματος, Κότζι Μουράτα δήλωσε ότι «η ικανότητα του ξύλου να αντέχει σε αυτές τις συνθήκες μας εξέπληξε».

Συνεργασία Ελλάδας - NASA: Ο Γεραπετρίτης υπέγραψε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Άρτεμις» για την εξερεύνηση του Διαστήματος

Στόχος είναι ο πύραυλος να εκτοξευθεί αυτό το καλοκαίρι, με τα σχέδια να οριστικοποιούνται αυτή την περίοδο.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το ξύλο δεν καίγεται ούτε σαπίζει στο διαστημικό κενό, αλλά μετατρέπεται σε λεπτή στάχτη κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για τους δορυφόρους του μέλλοντος.

Ο Τακάο Ντόι, Ιάπωνας αστροναύτης και αεροδιαστημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Κιότο δήλωσε στον Observer: «Όλοι οι δορυφόροι που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια τα οποία θα επιπλέουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια [...] Τελικά, θα επηρεάσουν το περιβάλλον της Γης».

Tags
Back to top button