Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Να γιατί πρέπει να αρχίσεις να τρως πράσο - Τα διατροφικά του οφέλη

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως το πράσο πέρα από τη γλυκιά και ήπια γεύση που δίνει στο φαγητό, είναι ένα λαχανικό που έχει πλούσια διατροφική αξία.

Το πράσο έχει συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ψηλό και λεπτό φυτό, με μακρύ κυλινδρικό στέλεχος που αποτελείται από επικαλυπτόμενα φύλλα.

Αναπτύσσεται καλά σε δροσερό κλίμα, με συχνές βροχές. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους.

Διατροφικά οφέλη

Το πράσο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90% και περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως – καροτενοειδή, ξανθίνη και λουτεΐνη-. Περιέχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να έχει ένα γερό ανοσοποιητικό, ενώ καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Από την άλλη η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδα μας. Ακόμη, η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη και καλή λειτουργία του αίματος, ενώ τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση.

Η κατανάλωση των πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη, περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικής προέλευσης σίδηρο. Τέλος, τα πράσα έχουν λίγες θερμίδες (100 γρ. φρέσκα κοτσάνια περιέχουν 61 θερμίδες), το οποίο σημαίνει πως και σε περιόδους δίαιτας είναι μια πολύ καλή επιλογή.

 

Tags
Back to top button