Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μπορεί το αντιβαλλιστικό σύστημα Aegis στην Πολωνία να προστατεύσει όλη την Ουκρανία-Γιατί είναι στο στόχαστρο της Μόσχας

Στις 13 Νοεμβρίου φέτος τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία μία τεράστια και στρατηγική αντιπυραυλική βάση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, κοντά στο χωριό Ρεντζικόβο (Redzikowo). 

Σε αυτήν την βάση ο αμερικανικός στρατός εγκατέστησε το πανίσχυρο και πολύ προηγμένο πυραυλικό αντιβαλλιστικό σύστημα αεράμυνας Aegis BMD, γνωστό και ως Aegis Ashore. 

Δεδομένων αυτών των «εγκαινίων» και λαμβάνοντας υπόψη την μικρή απόσταση μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν αυτό το σύστημα θα μπορούσε να προστατεύσει την ουκρανική επικράτεια από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Μπορεί το Aegis BMD να Προστατεύσει την Ουκρανία;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να δούμε τις τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες του συστήματος Aegis BMD. Το αμερικανικό υπερ-σύστημα αποτελείται από διάφορα στοιχεία, ωστόσο ίσως το κυριότερο από αυτά είναι το ραντάρ AN/SPY-1. Αυτό το ραντάρ είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την καθοδήγηση των αντιβαλλιστικών πυραύλων για την αναχαίτιση των εχθρικών βαλλιστικών απειλών.

Το Aegis BMD εκτοξεύει τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους SM-3 με την βοήθεια των συστημάτων εκτόξευσης Mark 41. Αυτά τα αναχαιτιστικά όπλα συναντούν τους στόχους τους έξω από την ατμόσφαιρα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 10 χλμ/δευτερόλεπτο, καταστρέφοντάς τους και εξουδετερώνοντας την απειλή.

Κάθε σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει 24 αναχαιτιστικούς πυραύλους SM-3 έναντι 24 διαφορετικών βαλλιστικών πυραύλων.

Όσον αφορά την εμβέλεια πυρός του, το Πεντάγωνο δεν έχει αποκαλύψει δημόσια αυτήν την κρίσιμη παράμετρο. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές βέβαια, το σύστημα Aegis BMD που εγκαταστάθηκε στην Πολωνία και τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία δεν μπορεί να προστατεύσει ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.

 

Ευτυχώς για τους Ουκρανούς το ΝΑΤΟ επιχειρεί παρόμοια αντιβαλλιστική βάση στην Ρουμανία. Η υποδομή βρίσκεται κοντά στο χωριό Deveselu και επιχειρεί από το 2016. Η ζώνη προστασίας του Aegis BMD που βρίσκεται εκεί εκτείνεται μέχρι και την Κασπία Θάλασσα, θεωρητικά καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την Ουκρανία.

Ωστόσο ακόμη και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές παραδέχτηκαν πως είναι αβέβαιο εάν το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα Aegis Ashore μπορεί πράγματι να καταρρίψει τους νεότερους βαλλιστικούς πυραύλους της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα . 

Και φυσικά μην ξεχνάμε πως το ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να εγκρίνει την χρήση του συστήματος Aegis BMD πάνω από την ουκρανική επικράτεια, μία απόφαση που συζητείται σοβαρά αυτές τις ημέρες.

 

Tags
Back to top button