Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορεί μια έκρηξη του ηφαιστείου να καταστρέψει την Σαντορίνη;

Στη Σαντορίνη βρέθηκε ομάδα του BBC, μαζί με επιστήμονες που εξετάζουν τον κίνδυνο που διατρέχει το νησί από το ηφαίστειο.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, κάτω από τα φημισμένα χωριά της Σαντορίνης, πάνω στα οποία έχει «χτιστεί» μία παγκοσμίου φήμης τουριστική βιομηχανία αξίας εκατομμυρίων, υπάρχει ο κίνδυνος μιας πανίσχυρης έκρηξης.

Η ομάδα του BBC News πέρασε μια μέρα στο ερευνητικό πλοίο Discovery, του βρετανικού ερευνητικού στόλου.

Στόχος της ερευνητικής αποστολής, να κατανοηθεί σε βάθος η λειτουργία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων της περιοχής, η σύνδεσή τους με τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις και το τι μπορεί να προμηνύει μια επερχόμενη έκρηξη.

Η αποστολή, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιζομπέλ Γιο από το Βρετανικό Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο, πραγματοποιείται με το ερευνητικό σκάφος RRS Discovery και συγκεντρώνει 22 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Επικεντρώνεται στη χαρτογράφηση του ηφαιστειακού συστήματος της Σαντορίνης και του γειτονικού ηφαιστείου Κολούμπος, σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από τις βόρειες ακτές του νησιού.

Χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό υποβρύχιο στο μέγεθος αυτοκινήτου, οι ερευνητές συλλέγουν δείγματα αερίων, υγρών και πετρωμάτων από υδροθερμικά ανοίγματα στον βυθό – θερμές ρωγμές απ’ όπου αναβλύζουν ενεργειακά φορτισμένα υλικά, συνήθως κοντά σε ηφαίστεια.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτά τα ρεύματα κάνουν τις εκρήξεις πιο ήπιες ή πιο βίαιες όταν αναμειγνύονται με μάγμα. Αυτό προσπαθούμε να μάθουμε, χαρτογραφώντας το υδροθερμικό σύστημα. Δεν είναι όπως στην ξηρά, πρέπει να κοιτάξουμε μέσα στη Γη», λέει η Ιζομπέλ Γιο.

Η ερευνητική ομάδα μελετά επίσης τη ροή των υγρών μέσα στα πετρώματα και καταγράφει σεισμικά μικροκύματα που προκαλούνται από αυτές τις μετακινήσεις, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του υποθαλάσσιου ηφαιστειακού κυκλώματος.

Η επιστημονική δράση αυτή δεν είναι θεωρητική. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, μέλος της Πολιτικής Προστασίας και συμμετέχουσα στην αποστολή:

«Η έρευνα θα μας επιτρέψει να χαρτογραφήσουμε περιοχές υψηλού κινδύνου και να προετοιμάσουμε πρωτόκολλα εκκένωσης σε περίπτωση έκρηξης».

Το νησί θυμάται ακόμη την έκρηξη του 1950, ενώ το 2012 καταγράφηκε «περίοδος αναταραχής» με μάγμα να ρέει στους θαλάμους και τη Σαντορίνη να «φουσκώνει».

«Όταν έχεις συνηθίσει ένα ηφαίστειο να συμπεριφέρεται ήπια, νομίζεις πως και η επόμενη φορά θα είναι ίδια. Αλλά μπορεί να μην είναι», λέει με νόημα η Γιο.

Οι επιστήμονες εργάζονται σε βάρδιες 12 ωρών, συλλέγοντας υλικό, καταγράφοντας θερμοκρασίες και αναλύοντας σεισμικές δονήσεις. .

Το ρομπότ, που κατευθύνεται από ένα joystick, καταγράφει δεδομένα και ήχους από το εσωτερικό της Γης. Μια ηχητική καταγραφή θυμίζει… νυχτερινό κλαμπ με ανεβοκατεβάσματα στα μπάσα, είναι οι μικροσεισμοί από τη μετακίνηση υγρών στον βυθό.

«Δεν κάνουμε επιστήμη για τους επιστήμονες. Κάνουμε επιστήμη για τους ανθρώπους. Είμαστε εδώ για να τους κάνουμε να νιώσουν ασφαλείς», λέει ξεκάθαρα η Ιζομπέλ Γιο.

Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη που δείχνει πώς το υδροθερμικό σύστημα συνδέεται με τον θάλαμο μάγματος του ηφαιστείου, όπου δημιουργείται μια έκρηξη

Tags
Back to top button