Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μπορεί άραγε η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει το F-35 Lightning II;

Την Τρίτη, στα πλαίσια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, που προβλέπει την αγορά στρατιωτικού υλικού αξίας σχεδόν 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων από περισσότερους από δώδεκα διαφορετικούς αμερικανικούς εργολάβους άμυνας. Η συμφωνία, η οποία επαινέθηκε από τον Λευκό Οίκο ως η «μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού στην ιστορία», θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πώληση διαφόρων όπλων στο έθνος της Μέσης Ανατολής. 

«Οι πωλήσεις που σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε εμπίπτουν σε πέντε ευρείες κατηγορίες: ανάπτυξη της αεροπορικής δύναμης και διαστημικές δυνατότητες, αεροπορική και πυραυλική άμυνα, θαλάσσια και παράκτια ασφάλεια, ασφάλεια των συνόρων και εκσυγχρονισμός των χερσαίων δυνάμεων και αναβαθμίσεις συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν «εκτεταμένη εκπαίδευση και υποστήριξη για την ενίσχυση των ικανοτήτων των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των σαουδαραβικών στρατιωτικών ακαδημιών και των στρατιωτικών ιατρικών υπηρεσιών», μαζί με «σημαντική επένδυση στην άμυνα και την περιφερειακή ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας», η οποία θα βασίζεται σε «αμερικανικά συστήματα και εκπαίδευση».

Τραμπ για Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Φοβερός τύπος» - Αναβιώνει η συμμαχία ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών όπλων και έχει επιδιώξει να κλείσει αρκετές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120C-8, οι οποίοι εγκρίθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αντίθετα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση των προηγμένων συστημάτων όπλων ακριβείας (APKWS) τον Μάρτιο. 

Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι συμφωνίες, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, ήταν μέρος του πρόσφατα ανακοινωθέντος πακέτου όπλων.

Θα ομαλοποιήσει η αγορά των F-35 τις σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ;

Ο Λευκός Οίκος δεν ανέφερε το Lockheed Martin F-35 Lightning II ως μεταξύ του ζητούμενου υλικού που το Ριάντ επιδίωξε να αποκτήσει. 

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί εδώ και καιρό να θέσει σε λειτουργία το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς, το οποίο θα της παρείχε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από εκείνες του περιφερειακού αντιπάλου Ιράν.

Υπάρχουν φήμες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει το ρωσικής κατασκευής Sukhoi Su-57, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τη δυναμική στη Μέση Ανατολή. Ένα από τα μοντέλα εξαγωγής της Ρωσίας, Su-57E, προσγειώθηκε στο Ιράν κατά την επιστροφή του από μια ινδική αεροπορική επίδειξη τον Φεβρουάριο, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι προωθείται στην Τεχεράνη. 

Πρωτότυπη ήταν η υποδοχή του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή ήταν ότι είχε μηχανικά προβλήματα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την απόκτηση του F-35 από το Ριάντ δεν θα ήταν το Ιράν αλλά το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος επεδίωξε να πουλήσει το F-35 Lightning II στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αφού το έθνος της Μέσης Ανατολής επισημοποίησε τις σχέσεις του με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ. Το Ισραήλ αρχικά αντιτάχθηκε στην απόκτηση του μαχητικού πέμπτης γενιάς stealth από το αραβικό έθνος, αλλά αργότερα απέσυρε τις αντιρρήσεις του.

Το δόγμα ασφάλειας του εβραϊκού κράτους δίνει εδώ και καιρό προτεραιότητα στην ποιοτική υπεροχή έναντι των γειτόνων και των πιθανών αντιπάλων. Ως έθνος που περιβάλλεται από δυνητικά εχθρικούς αντιπάλους, το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι σημερινοί φίλοι θα μπορούσαν να είναι οι εχθροί του αύριο, με το Ιράν να αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Για τον σκοπό αυτό, το Ισραήλ χρησιμοποιεί ακόμη και μια παραλλαγή του αεροσκάφους, το F-35I Adir , το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα ισραηλινό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EWS), συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων και αντιμέτρων, που είναι ενσωματωμένο πάνω στα αμερικανικά συστήματα. Οι πιλότοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) χρησιμοποιούν επίσης μια τοπικά ανεπτυγμένη οθόνη τοποθετημένη σε κράνος και μια ειδικά προσαρμοσμένη λειτουργικότητα ζεύξης δεδομένων, ειδικά για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). 

Ταυτόχρονα, άλλες βελτιώσεις βελτίωσαν περαιτέρω τις ήδη ισχυρές δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων του F-35.

Tags
Back to top button