Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ λογοκρισίας στο διαδίκτυο: Στην Κίνα απαγόρευσαν το γράμμα «ν» για να προστατεύσουν τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Σε μπαράζ λογοκρισίας στο διαδίκτυο που έφτασε μέχρι την απαγόρευση του γράμματος «ν» έχουν προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα οι Κινέζοι λογοκριτές προκειμένου να προστατεύσουν από επικριτικά σχόλια τον νέο παντοδύναμο ηγέτη της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Μαζί με το γράμμα «ν», θύματα της λογοκρισίας έπεσαν επίσης λέξεις όπως «διαφωνώ», «αδιάντροπος», «Σι Τσεντόνγκ» (μια μίξη των ονομάτων του Σι και του προέδρου Μάο Τσεντονγκ), «αυτοανακηρυγμένος βασιλιάς», «ισόβιος» και «δέκα χιλιάδες χρόνια» (μια φράση που στα κινέζικα χρησιμοποιείται για να πει κανείς «ζήτω ο αυτοκράτορας»).

Στη λίστα των λογοκριτών περίοπτη θέση έχουν επίσης τα δύο σημαντικότερα έργα του συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, το 1984 και η Φάρμα των Ζώων.
Το πογκρόμ αυτό ξεκίνησε μετά την αλλαγή στο Σύνταγμα της Κίνας που επιτρέπει απεριόριστες θητείες στον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας.

Μια εξήγηση για το «ψαλίδι» στο «ν» έχει να κάνει με την παραπομπή στον όρο «ν=ν θητείες στην εξουσία όπου ενδεχομένως ν>2» με τον τον συνιδρυτή της ιστοσελίδας GreatFire.org που βοηθάει τους χρήστες να παρακάμπτουν την κινεζική λογοκρισία να υποστηρίζει, πάντως, ότι μάλλον ήταν παράπλευρη απώλεια.

«Αμφιβάλλω ότι το σκέφτηκαν. Πιθανώς να έκριναν ότι ήταν επικίνδυνο και στη συνέχεια το πρόσθεσαν στη «μαύρη λίστα» ώστε κανείς να μην μπορεί να αναρτήσει κάτι παρόμοιο. Πιστεύω ότι ήταν παράπλευρη απώλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Τσάρλι Σμιθ» (σ.σ. ο συνιδρυτής της σελίδας GreatFire.org χρησιμοποιεί αυτό το ψευδώνυμο).

Το Πεκίνο από την πλευρά του, πάντως, απαντά ότι όσα ακούγονται εντάσσονται στις «υστερικές» αντιδράσεις για την επίμαχη αλλαγή στο Σύνταγμα.

Tags
Back to top button