Ένα μωρό άρχισε ξαφνικά να κλαίει ασταμάτητα για ώρες, με τους γονείς του να αδυνατούν να καταλάβουν τι έχει, ενώ άρχισε να λιγοθυμά στο νοσοκομείο, και βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο. Οι γιατροί όμως κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο της αρρώστιας και να το επαναφέρουν.
Σύμφωνα με μια λεπτομερή μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine , όλα ξεκίνησαν όταν ένα κατά τα άλλα υγιές αγόρι 8 εβδομάδων άρχισε να κλαίει ακατάπαυστα και ήταν πιο ευερέθιστο. Αυτό ήταν περίπου μια εβδομάδα πριν καταλήξει στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Η επιδείνωση
Η γιαγιά του βρέφους παρατήρησε ότι έκλαιγε περισσότερο όταν άγγιζε τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς του. Η οικογένεια τον πήγε στον παιδίατρό , ο οποίος δεν βρήκε τίποτα ύποπτο, θεωρώντας πως το βρέφος απλά είχε συσσώρευση αερίων.
Γιατρός αποκαλύπτει: Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε εσώρουχα;
Όταν όμως το μωρό γύρισε σπίτι, άρχισε να κλαίει ασταμάτητα για ώρες, σταματώντας μόνο για να κοιμηθεί. Όταν ξυπνούσε, έκλαιγε πάλι συνεχόμενα. Έγινε πιο αδύναμος και είχε πρόβλημα με το θηλασμό, ενώ κουνούσε τα άκρα του ξέφρενα και τελικά αδυνατούσε να κοιμηθεί, με τους γονείς να σπεύδουν στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί διέταξαν μια σειρά εξετάσεων και οι περισσότερες βγήκαν φυσιολογικές. Τέσσερις ώρες αφότου έφτασε για πρώτη φορά στο τμήμα επειγόντων, άρχισε να εκδηλώνει ληθαργικά συμπτώματα, και του χορηγήθηκε μείγμα αντιβιοτικών.
Έξι ώρες μετά την άφιξή του, άρχισε να χάνει την ικανότητα να αναπνέει. Ο κορεσμός οξυγόνου του είχε πέσει στο 85% και έχανε ολοένα και περισσότερο τις αισθήσεις του. Οι γιατροί αποφάσισαν να διασωληνώσουν το μωρό και να το κρατήσουν στην τεχνική υποστήριξη.
Πώς έλυσαν τον γρίφο
Οι γιατροί ακολούθησαν μάι εκτενή διαδικασία απαγωγής στο άτοπο για να εξάγουν την πραγματική αιτία της ασθένειας, με απανωτές εξετάσεις. Η διαδικασία τους οδήγησε τελικά να υποθέσουν νόσηση από αλλαντίαση, μια ασθένεια του νευρικού συστήματος που προκαλεί ευερεθιστότητα, δυσκοιλιότητα, αδύναμο κλάμα, πτώση των βλεφάρων, λήθαργο, και αναπνευστικές δυσκολίες.
Πιο συχνά προσβάλλει βρέφη μεταξύ 2 και 26 εβδομάδων. Στη βρεφική αλλαντίαση, τα σπόρια του οργανισμού Clostridium botulinum αποικίζουν τη γαστρεντερική οδό μετά από τυχαία κατάποση και αρχίζουν να παράγουν μία τοξίνη. Η τοξίνη προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα και διασπά μία κρίσιμη πρωτεΐνη απαραίτητη για την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, σταματώντας τη νευρική σηματοδότηση.
Οι γιατροί ξεκίνησαν ενδοφλέβια χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού, και το αγοράκι άρχισε να συνέρχεται 10 ημέρες αργότερα. Τρεις μήνες αργότερα, είχε αναρρώσει πλήρως και ήταν αναπτυξιακά σε καλό δρόμο. Και στο πρόσφατο τριετές τσεκαπ του, συνέχισε να τα πηγαίνει μία χαρά.