Ελλάδα και Τουρκία κινούνται παράλληλα για λογαριασμό τους, με γνώμονα την ενίσχυση του οπλοστασίου τους ενόψει των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «Raytheon», κ. Ely Fritzinger (Program Manager) και κ. Carl Chevillon (Managing Director) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των όπλων Αέρος – Εδάφους που κατασκευάζει.
Στην παρουσίαση θα συζητήθηκε και η περίπτωση αγοράς πυραύλων αέρος-εδάφους AGM-154C-1 JSOW (Joint Stand-Off Weapons),AIM-120,AIM-9X
Στην έκδοση AGM-154A ο πύραυλος ενσωματώνει 145 βομβίδια BLU-97/B CEB (Combined Effects Bomb), κατά ελαφρά θωρακισμένων στόχων και άρνηση περιοχής.
Αν δεν έχεις ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου εως την 31.1.2026 κινδυνεύεις με πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου
Η αγορά των ελληνικών υπερμαχητικών F-35 έχει ξεκινήσει την συζήτηση για το οπλοστάσιο τους
Το F-35 θα είναι ένα “ πυρηνικό όπλο” στα χέρια των Ελλήνων Πιλότων ενώ θα λειτουργεί και ως εναέριο αρχηγείο σκεπάζοντας Αιγαίο και μέρος της Αν.Μεσογείου και αυτό ακριβώς φοβάται η τουρκική πλευρά.
Καθώς το Αιγαίο θα αποτελέσει πεδίο έντονης αεροπορικής δραστηριότητας, αν ποτέ Ελλάδα και Τουρκία προχωρήσουν σε πολεμική αντιπαράθεση, η Αθήνα επιδιώκει κυρίως την απόκτηση πυραύλων κατά εχθρικών μαχητικών έτσι ώστε το F-35 πέραν των λύσεων που θα δώσει στο ελληνικό επιτελείο στα ζητήματα βομβαρδισμού στρατηγικών στόχων, να μπορέσει να αποτελέσει και έναν πρώτης τάξεως «εξολοθρευτή» εχθρικών μαχητικών, όντας αόρατο στα ραντάρ τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο πύραυλος για βολές πέραν του οπτικού ορίζοντα από το F-35 με τον AIM-120 AMRAAM και ειδικά η έκδοση D είναι το ζητούμενο, καθώς το βεληνεκές της συγκεκριμένης έκδοσης είναι 160 χλμ.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη τις εκδόσεις Β με βεληνεκές 64.82 χλμ και C5 και C7 με βεληνεκές 74,08 χλμ.. Η Τουρκία με την συμφωνία για τα δικά της F-16 Viper, που έλαβε την ίδια ημέρα με το «πράσινο» φως για τα F-35 προς την Ελλάδα, θα λάβει και 952 AIM-120 AMRAAM της έκδοσης C8 που έχει βεληνεκές 160 χλμ. (σ.σ αν το θέμα μας είναι το βεληνεκές μην ανησυχείτε καθώς η Ελλάδα διαθέτει μέσω των Rafale τον πύραυλο Meteor με βεληνεκές 200 χλμ)
Ο Πούτιν έχει ένα παμπόνηρο σχέδιο! Κατάσχεση και κατάκτηση
Οι Τούρκοι ναυπηγούν Τέσσερα Αντιτορπιλικά TF-2000
Η Τουρκία ετοιμάζει την δική της ναυτική διάσταση με την ναυπήγηση Τεσσάρων Αντιτορπιλικών TF-2000.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τα νέα αντιτορπιλικά θα κατασκευαστούν με σκοπό την προστασία των τουρκικών ελικοπτεροφόρων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το νέο αντιτορπιλικό θα έχει εκτόπισμα 8.900 τόνους, μήκος 149 μέτρα, 96 κελιά για αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Η ελληνική απάντηση είναι οι αμερικανικής κατασκευής Φρεγάτες τύπου Constellation.
Αμερικανικές φρεγάτες, με συμφωνία ένα μέρος τους να κατασκευασθεί σε ελληνικά ναυπηγεία, επιδιώκει να πάρει το Πολεμικό Ναυτικό, αντί των Κορβέτων που προωθούν για αγορά από την χώρα μας, Γαλλία και Ιταλία.
Πρόκειται για ένα πλοίο του μέλλοντος που ενσωματώνει ότι σύγχρονο υπάρχει στον τομέα του ναυτικού πολέμου, αν και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα επιδιώξει να “φοράνε” και εκτοξευτήρες για πυραύλους Κρουζ.
Υπάρχει ήδη παρασκήνιο για πρόταση από τις ΗΠΑ για συμπαραγωγή από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου κλάσης Constellation
Ποια είναι η νέα Φρεγάτα της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας
Η υπερσύγχρονης τεχνολογίας φρεγάτα βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής και εξέλιξης. Αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2028 και προορίζεται να συνοδεύει τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στις αποστολές τους παγκοσμίως.
Η εταιρεία που κατασκευάζει την υπερσύγχρονη και θηριώδη φρεγάτα είναι η αμερικανοϊταλική US Fincantieri, η οποία καλείται να φέρει εις πέρας τη ναυπήγηση των Constellation για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή, είναι υπό ανάπτυξη δύο πλοία, το «USS Constellation» και το «USS Congress», ενώ υπολογίζεται το 2024 να μπουν σε εντατικούς ρυθμούς κατασκευής ώστε να παραδίδονται δύο φρεγάτες της συγκεκριμένης κλάσης κάθε χρόνο.