Οι Ουκρανοί μέσω του τύπου τους γράφον εδώ και μεγάλο διάστημα ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-300”, βασιζόμενοι φυσικά στις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν εδώ και μερικούς μήνες ασφυκτικά την Αθήνα.
Στις 5 Φεβρουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί αποστολής των πυραύλων S-300 στην Ουκρανία, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Πρέπει να υπάρχει ένα όριο ως προς τα fake news και ειδικά όταν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα της χώρας και την διεθνή της εικόνα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν υπήρχε καν η πρόθεση να διακινδυνεύσει η Ελλάδα την αμυντική θωράκιση της χώρας», είχε αναφέρει ο ίδιος.
Το θέμα απασχολεί σοβαρά την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αφού όντως υπάρχει θέμα ανταλλακτικών από την Ρωσία
Σήμερα όμως εκ νέου διαφορετικές δημοσιογραφικές μιλούν "για μονόδρομο και σχεδόν “ειλημμένη απόφαση” της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας για “διαδικασία αντικατάστασης των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους”.
Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν "για μυστική σύσκεψη πριν από μέρες στο ΥΠΕΘΑ, στην οποία διαπιστώθηκε το μέγα θέμα της αδυναμίας συντήρησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων".
Το εμπάργκο στη Ρωσία έχει αφήσει χωρίς ανταλλακτικά S-300, τα TOR-M1 και OSA-AK, ενώ πρόβλημα έχουμε και με τα αποβατικά Zubr, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί είναι σοβαρό αφού μιλάμε για σκάφη που θα χρησιμοποιήσουμε για τα νησιά σε κάθε πολεμικό σενάριο μα τον τουρκικό κίνδυνο.
Ελλάδα και Τουρκία εντάσσονται στο πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας Sky Shield της ΕΕ
Ο ΥΠΕΘΑ είχε αναφέρει πρόσφατα την υπογραφή της προσχώρησης της Ελλάδας στην πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative, μία πρωτοβουλία της Γερμανίας για την αντιπυραυλική προστασία".
Ελλάδα και Τουρκία εντάχθηκαν επίσημα στο πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας υπό τη Γερμανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών της λεγόμενης Πρωτοβουλίας European Sky Shield σε 21, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας
Αυτή η κίνηση δεν ήταν τυχαία και θεωρήθηκε ως μελλοντικό αντίβαρο στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουμε στην χώρα μας.
Τι προβλέπεται βάσει των συμφωνιών και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για τα ρωσικής κατασκευής συστήματα της Ελλάδος
Το για το θέμα των ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων στην χώρα μας είχε αναφέρει ότι, σε πρόσφατη ενημέρωση από την Βουλή, ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, είχε απαντήσει σε Βουλευτή του κόμματος ΝΙΚΗΣ ότι, όποιος στρατιωτικός εξοπλισμός κριθεί μη αναγκαίος επιχειρησιακά τότε αποφασίζεται η εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση (μέχρι και η αποστολή του ως βοήθεια στο εξωτερικό).
Ο ίδιος επανέλαβε ουσιαστικά απόφαση του ΚΥΣΕΑ πουν έλεγε ότι "ο εξοπλισμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εύχρηστος και μη επιχειρησιακά αναγκαίος, με απόφαση του ΣΑΓΕ, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Ανωτάτου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου, μπορεί να διατίθεται προς πώληση, ανταλλαγή ή χρηματοδοτική μίσθωση, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή του.
Για τον χαρακτηρισμό στρατιωτικού εξοπλισμού ως εύχρηστου και μη επιχειρησιακά αναγκαίου λαμβάνονται υπόψη κυρίως:
α. Η ισχύουσα Δομή Δυνάμεων.
β. Η πορεία υλοποίησης του ΜΠΑΕ και του ΚΠΣΣΕ και η διαμορφούμενη δημοσιονομική συγκυρία.
γ. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες και οι στόχοι που εξυπηρετεί ο εξοπλισμός αυτός, καθώς και οι ικανότητες εναλλακτικών ήδη κατεχόμενων εξοπλισμών να υλοποιήσουν τους ίδιους στόχους.
δ. Η εκτίμηση της δυνατότητας συνέχισης διατήρησης και απρόσκοπτης τεχνικό-εφοδιαστικής υποστήριξης των κατεχόμενων εξοπλισμών.
ε. Τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζουν στρατιωτικοί εξοπλισμοί νέας τεχνολογίας, τα οποία υπαγορεύουν την αντικατάσταση των υπαρχόντων στρατιωτικών εξοπλισμών.
Ο ελληνικός τύπος αναφέρει ότι ο κ. Γεραπετρίτης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, δέχθηκε ισχυρές παραινέσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους, ώστε η χώρα μας να βοηθήσει τα μέγιστα την Ουκρανία.
Δεν διευκρινίστηκε για ποια βοήθεια ακριβώς εννοούν οι Αμερικανοί, αλλά το μυαλό όλων δυστυχώς πηγαίνει στα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία έχουμε πληρώσει και λόγω του εμπάργκο στην Ρωσία, σίγουρα θα έχουμε σοβαρό θέμα επιχειρησιακής ετοιμότητας τους σε λίγα χρόνια.
Εκτιμάται όμως ότι, είναι πλέον μονόδρομος η απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, για σενάριο παράδοσης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στον ουκρανικό Στρατό, που σύμφωνα με πληροφορίες, τα οποία τα έχει τρομερά ανάγκη, με ταυτόχρονη αναφορά για την μελλοντική απόκτηση αντιαεροπορικών πυραύλων βάσει του προγράμματος European Sky Shield Initiative.
Το πρόβλημα όμως σε αυτό το πιθανότατο σενάριο είναι τι θα γίνει στο κρίσιμο διάστημα παράδοσης μέχρι την απόκτηση νέων συστημάτων, αν η Τουρκία επιχειρήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο.