Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προανήγγειλε την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η ατζέντα για την ισότητα έχει επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα, με πιο σημαντικό την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ένα ζήτημα που μαστίζει τα κράτη σε όλη την Ευρώπη. Για τον στόχο της μείωσης του μισθολογικού χάσματος ανδρών – γυναικών μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Bloomberg,

Μέρος της λύσης του προβλήματος της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και επίσης η προώθηση περισσότερων γυναικών στην πολιτική, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ το ποσοστό συμμετοχής των ανδρών στην ελληνική αγορά εργασίας είναι 84,4%, κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 85,2%, η χώρα υπολείπεται πολύ περισσότερο για τις γυναίκες, με μόνο 67,2% να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Αυτό την κατατάσσει στις τρεις τελευταίες χώρες της ΕΕ σε αυτό το μέτρο.

«Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την οικογενειακή ισορροπία και την ενθάρρυνση των γυναικών να εργάζονται και να αισθάνονται άνετα ότι τα παιδιά θα φροντίζονται», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι μέρος της λύσης θα αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση μιας εφάπαξ πληρωμής σε μετρητά για κάθε παιδί που γεννιέται -μια προσπάθεια επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε αυτό το επίδομα στις αρχές του 2024, ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά το 2019, από 2.000 ευρώ έως και 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται σε μια οικογένεια.

Υπενθυμίζεται πως η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη πρόσφατα δήλωσε πως μέχρι το 2026, θα ενσωματώσει κοινοτική οδηγία η κυβέρνηση για τη μισθολογική εξίσωση ανδρών-γυναικών.

Η οδηγία πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 7 Ιουνίου 2026. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει επίσης να ισχύουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων έχει σε μεγάλο βαθμό παραμείνει στάσιμο την τελευταία δεκαετία.

Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2020-2025 αποτελεί τη βάση των εργασιών της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων και καθορίζει τους στόχους της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μισθολογικής διαφάνειας και των βασικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η αρχή της ισότητας της αμοιβής κατοχυρώνεται στο άρθρο 157 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την «εφαρμογή της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας».

 

Tags
Back to top button