«Πολλές φορές ακούω και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε: «στείλτε μήνυμα». Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές». Με αυτή τη φράση του χθες, μετά το πέρας της παρουσίασης των 42 υποψηφίων της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το διακύβευμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Ένα διακύβευμα που, κατά τον ίδιο, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό σε ταραγμένους καιρούς με αβεβαιότητες στη γειτονιά μας, όπως φανερώνει και η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Δεν είναι μυστικό, πάντως, ότι η χθεσινή παρουσίαση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου στο Ωδείο Αθηνών είχε ως κεντρικό πρόσωπο έναν απόντα: τον έγκλειστο στις φυλακές του Φιέρι, Φρέντι Μπελέρη, τον εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρας. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στην ευρωλίστα ήταν μια κομβικής σημασίας κίνηση, η οποία αφενός παράγει έναν υψηλό συμβολισμό, αφετέρου δίνει επιλογή έκφρασης σε ένα πιο «παραδοσιακό» και δεξιόστροφο κοινό στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Είναι προφανές, δε, ότι η εν λόγω κίνηση έχει ως πολιτικό στόχο να συσπειρώσει τις κομματικές δυνάμεις και να «φρενάρει» τις διαρροές προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Ποιοι «γύρισαν» το παιχνίδι
Η περίπτωση Μπελέρη δεν ήταν απλή για το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένες τις λεπτές ισορροπίες με την Αλβανία. Τόσο ο πολιτικός συμβολισμός, όσο και η κομματική αναγκαιότητα, όμως, έφεραν ορισμένους πρωθυπουργικούς συνεργάτες να «ανεβάσουν» στροφές τις τελευταίες μέρες, σε ένα ιδιότυπο power game με τους εισηγητές της εξαίρεσης του κ. Μπελέρη από την ευρωλίστα.
Η πρώτη ανάρτηση της Ελεονώρας Μελέτης για την υποψηφιότητα με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες έξω από το Ωδείο Αθηνών ήταν ενδεικτικές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αγκαλιάστηκε θερμά με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο περί τα κομματικά Θανάση Νέζη. Αμέσως μετά, ο Μάκης Βορίδης είχε «στήσει πηγαδάκι» με συγγενείς του κ. Μπελέρη και εκπροσώπους της μειονότητας στη Χειμάρρα. Οι τρεις ήταν και αυτοί που υποδέχθηκαν τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του Φρέντι, το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια μάλλον «συναισθηματικά φορτισμένη» συνάντηση, Και ήταν αυτοί που επέμειναν ιδιαίτερα για την ανάγκη να συμπεριληφθεί ο κ. Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο, κάτι που έλαβε σάρκα και οστά το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όταν ο γιος του κ. Μπελέρη δέχθηκε το επιβεβαιωτικό τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνακόλουθη πρόσκληση για την εκδήλωση της Δευτέρας.
«Ανάχωμα» στα δεξιά
Το κλίμα στην αίθουσα του Ωδείου την ώρα της ανακοίνωσης του ονόματος του κ. Μπελέρη από την Αριστοτελία Πελώνη ήταν ενδεικτικό. Άπαντες σηκώθηκαν όρθιοι, σε ένα standing ovation για τον απόντα της εκδήλωσης, ενώ ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ του κ. Μπελέρη, ο οποίος τοποθετήθηκε μέσω ηχογραφημένης δήλωσης μέσα από τις φυλακές. Και ο Πύρρος Δήμας, όμως, συμπατριώτης του Μπελέρη από τη Χειμάρρα, είπε στον χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τον γιο του «Πέτρο μου, ο μπαμπάς θα δικαιωθεί».
Για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ είναι σαφές ότι ο κ. Μπελέρης θα τύχει προεκλογικής στήριξης από πολλές πλευρές και έγινε εκ των πραγμάτων ένα από τα φαβορί της κάλπης. Είναι ενδεικτικές οι αναρτήσεις γαλάζιων βουλευτών, όπως ο Θάνος Πλεύρης ή ο Άγγελος Συρίγος υπέρ του κ. Μπελέρη, κάτι που αντανακλά και το συναίσθημα μεγάλου μέρους της βάσης της ΝΔ. «Ο δεξιός ψηφοφόρος του κόμματος έχει πλέον μια εύκολη επιλογή», έλεγε στο protothema.gr έμπειρο κομματικό στέλεχος χθες το απόγευμα.
«Ψηφοδέλτιο εθνικό και ευρωπαϊκό»
Βεβαίως, το ευρωψηφοδέλτιο δεν περιστρέφεται γύρω από τον κ. Μπελέρη, το όνομα του οποίου προξένησε τον περισσότερο «ντόρο» και πλείστες όσες συζητήσεις χθες. Έτερη «δυνατή» υποψηφιότητα με «στάμπα» του Μεγάρου Μαξίμου αυτή της Ελεονώρας Μελέτη, η οποία ήταν επιλογή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με το «πράσινο φως» του κ. Μητσοτάκη. Η κυρία Μελέτη θα επικεντρώσει την καμπάνια της σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης και ισότητας, τα οποία την απασχολούν ιδιαίτερα, ενώ επεξεργάζεται ακόμα πώς θα κάνει καμπάνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει, πάντως, λυμένο το πρόβλημα της αναγνωρισιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, με τις τελευταίες πινελιές στο ευρωψηφοδέλτιο, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι «απορροφώνται» οι «γκρίνιες» του πρώτου διαστήματος. «Όσοι ψηφίζουν ΝΔ έχουν επιλογές, και οι πιο κεντρώοι και οι πιο δεξιόστροφοι», έλεγε πρωθυπουργικός συνεργάτης για το κράμα των γαλάζιων υποψηφίων που, ομολογουμένως, έχουν διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές ταυτότητες. Ένα ψηφοδέλτιο «εθνικό και ευρωπαϊκό», όπως το έθεταν από το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που αντανακλούν εθνικές ευαισθησίες, αλλά και πρόσωπα με ευρωπαϊκή και τεχνοκρατική εμπειρία.
Το ζητούμενο, πάντως, για τον κ. Μητσοτάκη είναι ένα: να μην διαταραχθεί η εσωτερική πολιτική σταθερότητα από ένα προβληματικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, συνεπώς έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να μπει η ΝΔ στην τελική ευθεία της προεκλογικής κούρσας από την καλύτερη δυνατή βάση εκκίνησης. «Θέλω, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί, να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν και να δουν τη μεγάλη εικόνα», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος θα μπει στη μάχη των περιοδειών ακόμα πιο συστηματικά, με πρώτο σταθμό τη Μυτιλήνη την Παρασκευή, αλλά και τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 στις 24 Απριλίου. Και όλος ο Μάιος θα είναι αφιερωμένος στις ευρωεκλογές, ενώ ταυτόχρονα θα βγαίνουν προοδευτικά στον δρόμο και τα κομματικά κλιμάκια.