Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο: Απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση

Σήμερα Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο

Το τετ-α-τετ των κκ. Μητσοτάκη και Τασούλα γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. 

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε αρχικά στο Δημόσιο και στην προαναγγελία που ο ίδιος έκανε χθες (22.05.25) σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση για την άρση της μονιμότητας. 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης απαιτούνται 180 βουλευτές, δηλαδή ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι πρωτίστως αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αφενός να επιβραβεύονται οι συνεπείς υπάλληλοι κι αφετέρου να μην υπάρχει κώλυμα να απομακρύνονται συστηματικά ασυνεπείς υπάλληλοι.

Πρόκειται για ένα μήνυμα ωρίμανσης ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στη δημόσια διοίκηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο. 

Τασούλας: Τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν συναίνεση

«Συσχετίζω την υγεία με το Σύνταγμα για να δείξω ότι μία συνταγματική αναθεώρηση στα μάτια των πολιτών δεν πρέπει να φαίνεται σαν μία επιστημονική άσκηση, είναι άσκηση πολιτειολογίας αλλά και μία απόπειρα βελτίωσης της ζωής τους προς το καλύτερο. Γιατί όλα αυτά όταν τελικά μπουν στο Σύνταγμα, θέματα ιδιοκτησίας περιβάλλοντος, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, βελτίωσης του δημόσιου τομέα Βελτιώνει την ζωή τους προς το καλύτερο», είπε από την πλευρά του ο κ. Τασούλας.

Και συνέχισε: «Μπορεί τα κόμματα και τα προγράμματά τους να έχουν διαφορές αλλά το φάσμα του Συντάγματος είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει, γιατί σε αυτό ορκιζόμαστε. Ένα από τα προτερήματα του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο πλέον είναι το μακροβιότερο όλων, το σημερινό Σύνταγμα πρωτομάστορας στο οποίο ήταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής προτέρημά του ήταν ότι ήταν προσαρμοσμένο στο λαό και την εποχή του. Πάντα μας ένοιαζε κάθε αλλαγή να συμβαδίζει με την εποχή και το κλίμα της.

Πιστεύω ακράδαντα κι αυτός είναι ο ρόλος μου, ότι ακόμα και αν η συγκυρία η πολιτική έχει εντάσεις θα πρέπει η συνταγματική αναθεώρηση να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το αντίστροφο. Συνεπώς άξιζε τον κόπο, μιας και θέσατε το εναρκτήριο λάκτισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, η συζήτηση να είναι συναινετική, αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως συμφωνούμε σε όλα αλλά το ύφος της συζήτησης πρέπει να είναι συναινετικό. Άλλωστε αποτελεί και επιταγή του ίδιου του Συντάγματος.

Η συνταγματική αναθεώρηση στην Ελλάδα γίνεται με αυστηρό τρόπο, με καθορισμένο. Είναι επίτευγμα του συγκεκριμένου Συντάγματος ότι οι αναθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι τέσσερις τώρα πάμε προς την πέμπτη έγιναν με βάση την πρόβλεψη του Συντάγματος. Τώρα η παρούσα Βουλή η οποία θα είναι προτείνουσα θα καταλήξει στα άρθρα στα οποία θα στείλει στην επόμενη Βουλή η οποία θα είναι αναθεωρητική ανάλογα με το τι πλειοψηφία θα τα στείλει θα κριθεί και η πλειοψηφία που χρειάζεται για να ψηφιστούν. Αν τα στείλει με 180 και πάνω αρκεί απλή πλειοψηφία, αν τα στείλει με λιγότερο από 180 θα απαιτηθούν τα τρία πέμπτα, συνεπώς και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν συναίνεση».

Tags
Back to top button