Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Κωνσταντίας: "Μην δαιμονοποιούμε τον αριθμό 666"

Ο Πανιερώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι πλαισιούμενος από τον πρωτοσύγκελλό του πανοσιολογώτατο Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, τον ιερατικώς προϊστάμενο και Διευθυντή του ιδιαίτερου του Γραφείου, αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο και τους ιερολογιωτάτους διακόνους Επιφάνιο Παπαντωνίου και Μάριο Ανδρέου.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν αρκετοί πιστοί, τηρώντας όλα τα μέτρα και τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους. Παρέστησαν επίσης ο έντιμος κ. Τάκης Πελεκάνος, πρώην Υπουργός, θρονικοί επίτροποι κ.α.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Πανιερώτατος και λαμβάνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή, η οποία αποτελεί τμήμα της επί του Όρους ομιλίας του Ιησού Χριστού ανέπτυξε με συντομία τρεις βασικούς άξονες που πηγάζουν μέσα από το ιερό κείμενο α) την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο β) τη σχέση του ανθρώπου με τον ίδιο τον Θεό και τη δημιουργία του κόσμου και γ) ο ίδιος ο κόσμος τον οποίο δημιούργησε ο Θεός.

Μητροπολίτης Βεροίας: Η αυτοπεποίθηση είναι έκφραση εγωισμού

Οι λόγοι του Ιησού Χριστού ο οποίος συγκρίνει τον άνθρωπο μέσα στον κόσμο «τι θα φάει, τι θα πιεί, τι θα ενδυθεί», αντιπαραβάλλοντας με την κατάσταση των πρωτοπλάστων στον Παράδεισο προ της παρακοής και της βρώσης του δένδρου του καλού και του κακού, απευθύνονται και σε όλους εμάς. Μας παραθέτει μια εικόνα: τα κρίνα που βλαστούν με την ωραιότητα που έχουν και τη μυρωδιά που εκπέμπουν, τα οποία δεν τα είχε ούτε καν ο ίδιος ο μέγας βασιλιάς Σολομών του ιουδαϊκού έθνους, αλλά είναι η πρόνοια και παρουσία του Θεού που δημιουργεί τον Παράδεισο και θέλει τον άνθρωπό μέτοχο της σχέσης και της συνέπειας με τη δημιουργία και τον Θεό.

Αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του βασιλιά Σολομών, ο οποίος έκτισε τον ναό της Ιερουσαλήμ (επονομαζόμενος ως ναός του Σολομώντα), ενός ανθρώπου που η φήμη του έφθασε σ’ ολόκληρη την Οικουμένη κινώντας την απορία στην βασίλισσα του Σαβά η οποία μετέβη από την Αιθιοπία στην Ιερουσαλήμ για να τον δοκιμάσει με δύσκολες ερωτήσεις. Στην επίσκεψή της αυτή συνοδευόταν από μεγάλη συνοδεία, με καμήλες που κουβαλούσαν καρυκεύματα, πολύ χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Προσέφερε δώρο στον βασιλιά 666 τάλαντα χρυσού, μεταφραζόμενα σήμερα σε 40 χιλιάδες κιλά χρυσού, για ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ναού.

Ο αριθμός αυτός, έχει δαιμονοποιηθεί από διάφορους οι οποίοι εσφαλμένα το ερμηνεύουν ως τη σφραγίδα του διαβόλου, οδηγώντας σε σύγχυση τις σκέψεις των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο όπου επικρατεί μια χαώδης κατάσταση, ένα συνονθύλευμα, όπου ο κάθε ένας ηθελημένα ή και αθέλητα, βομβαρδίζει τα ΜΚΔ λέγοντας διάφορα πράγματα, παρασύροντας την κοινή γνώμη γύρω από τα προβλήματα της ζωής των ανθρώπων. Κάλεσε όλους να κλείσουν τ’ αυτιά τους σε αυτές τις φωνές και τις απόψεις.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο στη δημιουργία του Παραδείσου σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας αλλά και  στην εντολή που έλαβε ο άνθρωπος από τον Θεό «εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν». Να εργάζεται, να φυλάσσει και να προστατεύει αυτόν τον παράδεισο. Συσχετίζοντας το με τις τραγικές συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς των τελευταίων ημερών, διερωτήθηκε –Ποια είναι ευθύνη μας να φυλάξουμε αυτόν τον παράδεισο της δημιουργίας του Θεού;. Αντί να γίνουμε οι φροντιστές και οι προστάτες αυτού του παραδείσου, γίναμε οι καταστροφείς. Γιατί όντως είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι εκουσίως ή ακουσίως καταστρέφουν τη δημιουργία του Θεού αλλά και αυτοί που στρέφονται εναντίον του Θεού, θέλοντας να τον εκδιώξουν μέσα από τη ζωή του ανθρώπου, μεταβάλλοντάς τον σε άθεο, τόνισε.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος σε 60’’ – Αύριο είναι Κυριακή Γ’ Ματθαίου

Ακολουθώντας την προτροπή του Ιησού Χριστού στο σημερινό ανάγνωσμα, το πρώτο μας μέλημα είναι ν’ αναζητήσουμε τη βασιλεία του Θεού που είναι ο ουράνιος παράδεισος, να δούμε τη σχέση μας ενώπιον του Θεού αιώνια και όλα τα υπόλοιπα για τα οποία έχουμε φροντίδες στη ζωή μας, θα μας δοθούν από τον Θεό. Φτάνει να μην καταστρέψουμε τη δημιουργία του, να μην το διώξουμε από τη ζωή μας, αλλά πάντοτε να πορευόμαστε σύμφωνα με το θέλημά του και όχι αντίθετα όπως ήταν η ενέργεια των Πρωτοπλάστων που συμβαίνει συχνά μέσα στη ανθρωπότητα, της απόρριψης του θελήματος του Θεού και της αποδοχής της συμβουλής-καθοδήγησης του διαβόλου.

Αυτή η ευαγγελική προτροπή «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» πρέπει να είναι ο κανόνας της δικής μας ζωής, μέσα στον κόσμο, μέσα σ’ αυτό τον επίγειο παράδεισο που μας έθεσε ο Θεός για να μπορέσουμε ν’ αποκτήσουμε την αιώνια βασιλεία του» κατέληξε.

Στο τέλος της θ. Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε μεταξύ άλλων το ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου πατρός του Αντωνίου Καραγιάννη.

Tags
Back to top button