Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου: Η Πατρίδα δυστυχώς δοκιμάζεται

Σεμνύνεται η  αγιοτόκος Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου διότι εκτός του αγίου ενδόξου Βασιλέως Ιωάννου Βατάτζη του ελεήμονος (1193-1254), που γεννήθηκε στη πόλη μας, η αγία Θεοδώρα, η Βασίλισσα της Άρτης (1210-1281), εκ του οίκου των Πετραλίφα, έλκει τη καταγωγή  της από την ίδια πόλη. Μερικοί μελετητές βεβαίως ισχυρίζονται ότι η αγία γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και μετά την γέννησή της η οικογένειά της μετοίκισε στη Θεσσαλονίκη και εκείθεν στα Σέρβια, όπου και ανετράφη η αγία. Πέραν όμως τούτων η ζωή των δύο αγίων συνδέεται και με ένα ακόμα ιδιαίτερο γεγονός· στην προσπάθεια τους να αμβλύνουν την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ηγεμονιών, της αυτοκρατορίας της Νικαίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου, και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με κοινή επιδίωξη την ανακατάληψη της Βασιλεύουσας, συνήψαν συνοικέσιο μεταξύ του πρωτότοκου υιού της αγίας Νικηφόρου, και της εγγονής του αγίου Μαρίας, θυγατρός του μετέπειτα αυτοκράτορα Θεοδώρου Β΄Λάσκαρη.

Η τοπική μας Εκκλησία ετίμησε τη μνήμη της αγίας Θεοδώρας, της Βασιλίσσης της Άρτης, την 11η του μηνός Μαρτίου ε.έ., στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Βατάτζη στο Διδυμότειχο, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων της. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από ιερείς της πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος αφού σχολίασε το χριστιανικό φρόνημα και το ήθος της αγίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «…και οι δύο τοπικοί μας άγιοι, παρ’ όλο ότι έζησαν σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα, είχαν αμφότεροι βαθειά πίστη στο Χριστό και ενεπνέοντο από τις αιώνιες αρχές του ιερού Ευαγγελίου. Η αγάπη τους σε Εκείνο μεταφράζονταν σε έργα αγάπη, ελεημοσύνης και ευποιΐας προς τους υπηκόους τους. Επίσης οι άγιοι μοιραζόντουσαν την ίδια αγωνία και αγάπη για την Πατρίδα και είχαν κοινό τον πόθο για την απελευθέρωση της Βασιλεύουσας. Αγαπητοί μου, εμείς οι σύγχρονοι κάτοικοι του Διδυμοτείχου και απόγονοι των αγίων, ας μιμηθούμε την πίστη των τοπικών μας αγίων στο Χριστό, να ενστερνισθούμε τα ιδανικά και τις αξίες για τα οποία εθυσίασαν εαυτούς αλλά και από την αγάπη τους για την Πατρίδα, που δυστυχώς, όπως τότε έτσι και σήμερα δοκιμάζεται από τον φθόνο των επίβουλων εχθρών της».

Tags
Back to top button