Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διαδικτυακώς και με απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδος η τρίτη κατά σειρά προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας.
Το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ακολούθως, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Προεπαναστατικά Κινήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, εγκαινιάζοντας την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως Γένος Ορθοδόξων Ελλήνων, αξιωνόμαστε φέτος, να εορτάσουμε την επέτειο των διακοσίων ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, από την Επανάσταση του 1821, μια τεράστια και εκείνη και σε χρόνο και σε βάρος και σε ποικίλες άλλες εκφάνσεις δυσκολία, την οποία το Γένος μας πέρασε και την πέρασε μολονότι, οι ειδήμονες της εποχής εκείνης έκριναν, ότι αυτό ήταν κάτι το ακατόρθωτο…».
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο θεολόγος κ. Ιωάννης Σερδάρης και η φιλόλογος κ. Μαρία Δημοπούλου, ενώ συντονιστής της όλης εκδηλώσεως ήταν ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Μανώλης.
Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε και ευλόγησε με την πατρική παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδηλώσεως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Συνεχίζουμε το ταξίδι μας, ένα ταξίδι μνήμης, αλλά κυρίως ένα ταξίδι στο μέλλον, είναι το ταξίδι των επετειακών μας εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ένα ταξίδι το οποίο σήμερα, χάρη στην όμορφη εκδήλωση, την οποία παρακολουθήσαμε, θέλει να μας ταξιδέψει, να μας φανερώσει, να μας αποκαλύψει το γιατί του αγώνα. Τι ήταν αυτό το οποίο ενέπνευσε, το οποίο ενθουσίασε, ζωογόνησε, έδωσε νόημα στους υπόδουλος προγόνους μας, μετά από τόσους αιώνες σκλαβιάς, να κάνουν το μεγάλο βήμα, να αποτινάξουν το ζυγό, για να μπορούμε να μιλάμε για Εθνική Παλιγγενεσία, να μιλάμε για Ελεύθερη Ελλάδα και κυρίως να μπορούμε να οραματιζόμαστε για το μέλλον.
Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η εκδήλωση μας έδωσε με ακρίβεια, με σαφήνεια, με ευθυκρισία και με ρεαλισμό όλα αυτά τα οποία έχουμε ανάγκη για να κατανοήσουμε την αξία των Προεπαναστατικών Κινημάτων, αλλά κυρίως να καταλάβουμε ότι αυτός ο αγώνας, δεν ήταν ο αγώνας μίας ελίτ, δεν ήταν ο αγώνας των λίγων, αλλά ήταν ο αγώνας όλων, ήταν ο αγώνας και των ανώνυμων και των επώνυμων, ήταν ο αγώνας όλου του λαού, ενός λαού, ο οποίος ήξερε να εμπνέεται από την γλώσσα του, από την πίστη του, από την παράδοση του, από τον πολιτισμό του, αλλά και από τον μόχθο, τον κόπο και τον ιδρώτα της καθημερινότητάς του».