Για μυστηριώδη επιδημία περιπτώσεων καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 45 ετών, κάνουν λόγο κορυφαίοι γιατροί «δείχνοντας» τον καρκίνο στην κοιλιακή χώρα να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ως αποτέλεσμα διατροφικών η περιβαλλοντικών παραγόντων.
Τα μοντέλα που βασίζονται σε παγκόσμια δεδομένα προβλέπουν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου θα αυξηθεί κατά περίπου 30% μεταξύ 2019 και 2030, μια σημαντικά ταχύτερη αύξηση από τα προηγούμενα 30 χρόνια, όπως αναφέρει το
Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί που διαγιγνώσκονται με καρκίνο είναι γυμνασμένοι και εξωτερικά υγιείς, με τους επιστήμονες να ερευνούν τι προκαλεί την τάση αυτή. Περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους φέρει το γονίδιο BRCA – που έγινε διάσημο από την Angelina Jolie – το οποίο προκαλεί καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ περίπου ένας στους 350 πάσχει από το σύνδρομο Lynch, μια κληρονομική αιτία καρκίνου του εντέρου, της μήτρας, των ωοθηκών και του παγκρέατος.
Η αύξηση των ποσοστών επιβίωσης μεταξύ των ατόμων με αυτά τα γονίδια σημαίνει, σε επίπεδο πληθυσμού, ότι η πιθανότητα να τα έχουν αυξάνεται.
Οι ερευνητές αρχίζουν επίσης να στρέφουν το βλέμμα τους σε πιθανές αλλαγές στο μικροβίωμα για να εξηγήσουν την τάση αυτή.
Η σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου – ως αποτέλεσμα διατροφικών ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων – μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο θεωρητικό ενθουσιασμό, οι επιστήμονες παρεμποδίζονται από τη δυσκολία διεξαγωγής των απαραίτητων μακροπρόθεσμων μελετών αιτίου-αποτελέσματος που απαιτούνται για να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ του τι τρώνε οι άνθρωποι και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.
Ο Δρ Shivan Sivakumar, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ανέφερε στην εφημερίδα Telegraph: “Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιδημία νέων.
“Είναι άγνωστη η αιτία, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να παθαίνουν καρκίνο της κοιλιάς”.
Μια μελέτη που εξέτασε στοιχεία από τη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ 1993 και 2019 διαπίστωσε ότι το ποσοστό των καρκίνων που εκδηλώνονται νωρίς αυξήθηκε κατά 20,5%, ποσοστό που ισοδυναμεί με περίπου 7.000 επιπλέον περιπτώσεις ετησίως σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πριγκίπισσα δεν αποκάλυψε για ποιο είδος καρκίνου λαμβάνει θεραπεία. Ωστόσο, η δήλωσή της την Παρασκευή ανέφερε ότι ανακαλύφθηκε μετά από εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα τον Ιανουάριο.
Ο καθηγητής Andrew Beggs, σύμβουλος χειρουργός παχέος εντέρου και ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, διευθύνει μια κλινική για ασθενείς με καρκίνο κάτω των 45 ετών.
Το Cancer Research UK συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο έγκριτων ερευνητικών φορέων χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν προγράμματα για την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου πρώιμης έναρξης.
Η Michelle Mitchell, διευθύνων σύμβουλός της, δήλωσε: «Οι περιπτώσεις καρκίνου υψηλού προφίλ λειτουργούν συχνά ως προτροπή για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα ή να σκεφτούν τη δική τους υγεία.
«Αν οι άνθρωποι εντοπίσουν κάτι που δεν είναι φυσιολογικό για αυτούς ή δεν φεύγει, θα πρέπει να το ελέγξουν με τον γιατρό τους.
«Μάλλον δεν θα είναι καρκίνος. Αλλά αν είναι, η εντόπισή του σε πρώιμο στάδιο σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής».