Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Mυστήριο με χρυσή σφαίρα στο βυθό: Είναι αυγό άγνωστου πλάσματος;

Το λείο αντικείμενο, με μια τρύπα στη μέση, βρέθηκε σε βάθος περίπου τριών χιλιομέτρων από ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα υποβρύχιας εξερεύνησης.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στις ΗΠΑ, η οποία έκανε την ανακάλυψη, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα αυγό άγνωστου θαλάσσιου πλάσματος ή ένα περίεργο θαλάσσιο σφουγγάρι. Διεξάγουν δοκιμές και ανάλυση DNA για να βρουν τι είναι το γυαλιστερό αντικείμενο, το οποίο δίνει την αίσθηση «δερματικού ιστού» σύμφωνα με τη NOAA και τον βρετανικό Guardian.

Ένας τηλεχειριζόμενος βραχίονας από το μηχάνημα εξερεύνησης χρησιμοποιήθηκε για να «αγγίξει» το αντικείμενο και στη συνέχεια ένας σωλήνας το αναρρόφησε απαλά προκειμένου να εξεταστεί σε εργαστήριο. Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της αποστολής Seascape Alaska 5, η οποία εξερευνά τον Κόλπο της Αλάσκας σε βάθος μέχρι 6,5 χιλιομέτρων. Θα συνεχιστεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου και μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει σε ζωντανή ροή.

ΕΛ.ΑΣ για Κασσελάκη: Zήτησε προστασία για τον ίδιο και πρόσωπο του περιβάλλοντός του

Μιλώντας μέσω αυτής της ζωντανής ροής στις 30 Αυγούστου, όταν έγινε η ανακάλυψη, τα μέλη της ομάδας διατύπωσαν θεωρίες για την ταυτότητα του αντικειμένου, όπως πρόκειται για αυγό που έχει εκκολαφθεί ή ένα είδος σφουγγαριού. Η τρύπα του θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από την εκκόλαψη ενός πλάσματος ή από την εισβολή ενός θηρευτή.

«Ελπίζω μόνο ότι όταν το τρυπήσουμε, δεν θα πεταχτεί κάτι έξω», δήλωσε ένας επιστήμονας. «Κάπως έτσι ξεκινάνε οι ταινίες τρόμου».

Στις εικόνες που ελήφθησαν από τον πυθμένα του ωκεανού, το αντικείμενο είχε μια χρυσή όψη, αλλά αυτό αποδόθηκε στην αντανάκλαση από τους προβολείς του υποβρυχίου. Μια φωτογραφία του αντικειμένου που τραβήχτηκε στο εργαστήριο υποδηλώνει ένα καφέ-κίτρινο χρώμα.

Η καθηγήτρια Κέρι Χάουελ, οικολόγος βαθέων υδάτων στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτονται νέα είδη κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών, αλλά υπό κανονικές συνθήκες είναι εύκολο να ενταχθούν σε μια ευρεία ταξινομική κατηγορία.

«Συχνά βλέπουμε νέα πράγματα, αλλά συνήθως έχουμε αρκετά καλή γνώση για το τι είναι. Το ασυνήθιστο με αυτό το πράγμα είναι ότι δεν είμαστε καν σίγουροι για το τι είναι. Είναι αυγό, είναι σφουγγάρι, τι είναι;»

Για «τρομερό παγκόσμιο πόλεμο εναντίον του περιβάλλοντος» κάνει λόγο ο Πάπας Φραγκίσκος

«Θα πάμε με τη θεωρία του αυγού λόγω της υφής του. Το αισθάνεσαι σαρκώδες και δεν έχει κάποια εμφανή ανατομία. Έχει μια τρύπα που υποδηλώνει ότι κάτι έχει μπει ή έχει βγει. Αλλά δεν μοιάζει με κανένα αυγό που έχω δει ποτέ», πρόσθεσε.

«Αν είναι αυγό, το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιανού είναι το αυγό. Είναι αρκετά μεγάλο. Δεν είναι αυγό μικρού ψαριού αυτό».

Οι εξετάσεις DNA θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν σε ποια οικογένεια της θαλάσσιας ζωής ανήκει το αντικείμενο, αν και είναι απίθανο να ταυτοποιηθεί με ακρίβεια ένα είδος, δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό μέρος της θαλάσσιας ζωής έχει αλληλουχηθεί.

Tags
Back to top button