Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μυρίζει πραξικόπημα-Ινστιτούτο BROOKINKS: Η Τουρκία πρέπει να γυρίσει στην δημοκρατία για μια ανθεκτική σχέση με τις ΗΠΑ

Το καθεστώς Ερντογάν μπήκε στο στόχαστρο της αμερικανικής γραφειοκρατίας και μετά την εκλογή οποιουδήποτε προέδρου στις ΗΠΑ, θα έρθουν δραστικές εξελίξεις και στην Τουρκία.

Ο λόγος είναι το γεγονός πλέον ότι ο Ερντογάν “ γέρνει” στους BRICS ( ), ενώ μόλις χθες Τουρκία και Λευκορωσία είχαν συζητήσεις για αμυντική συνεργασία, προκαλώντας σοκ στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Στρατιωτικό Ακόλουθο στην Τουρκική Πρεσβεία στη Λευκορωσία, Συνταγματάρχη Atakan Sarac, όπου συζητήθηκαν και οι  διμερείς σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα.

Το αμερικανικό κράτος μετά τις εκλογές θα λύσει μία και καλή τον Γόρδιο δεσμό που ονομάζεται Τουρκία

Πριν μερικά χρόνια είχε προκαλέσει σoκ στην Toυρκία, , το οποίο απηχεί τις απόψεις του “βαθέως” αμερικανικού κράτους, περί πραξικοπήματος στην χώρα.

Στην έρευνα της Rand, είχε γίνει λόγος για Αξιωματικούς μεσαίας κλίμακας, οι οποίοι ήταν  ανήσυχοι για τις διώξεις στον τουρκικό στρατό.

Με δεδομένο το περιστατικό των αποφοίτων από τις τουρκικές Στρατιωτικές Σχολές φέτος, και την δίωξη 50-60 Ανθυπολοχαγών, τα επεισόδια μεταξύ Γκιουλενιστών και Κεμαλιστών στην Σχολή Πεζικού της Τουρκίας, η ένταση υπάρχει και σύντομα πιθανότατα θα εκφραστεί.  

Οι πολιτικές του καθεστώτος Ερντογάν, η ισλαμοποίηση της χώρας, η στήριξη Χαμάς και Χεζμπολάχ, και οι απώλειες στο κουρδικό μέτωπο σε συνδυασμό με τις επιθέσεις εντός Τουρκίας, στήνουν ένα σοβαρό σκηνικό κατά του ΑΚΡ.

Εδώ ακριβώς έρχεται τώρα, να μιλήσει για  επιστροφή της Τουρκίας στην δημοκρατία για μια ανθεκτική σχέση με τις ΗΠΑ”, και όποιος κατάλαβε...κατάλαβε.      

Το αμερικανικό ινστιτούτο ανέφερε σε κάποιο σημείο μέσω του ειδικού Νίκολας Ντάνφορθ ότι “πέρα από την προσπάθεια διαχείρισης αυτών των κινδύνων και ευκαιριών, η πολιτική των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη μακροπρόθεσμη σημασία της τουρκικής δημοκρατίας.

Ενώ η Ουάσιγκτον έχει περιορισμένη μόχλευση εδώ, η επιστροφή σε μια ισχυρή δημοκρατική κυριαρχία είναι προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Μια ελεύθερη και οικονομικά ζωντανή Τουρκία που θα είναι καλά ενσωματωμένη στην Ευρώπη θα είναι πάντα καλύτερος εταίρος για την Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα υποχωρήσει στις αντιαμερικανικές συνωμοσίες και την αντιδυτική ρητορική για την εδραίωση της αυταρχικής του διακυβέρνησης, ενώ οι καταστολές των δικαιωμάτων των Κούρδων έχουν τροφοδοτήσει σταθερά την αστάθεια στην Τουρκία και την περιοχή.

Ως αποτέλεσμα, μόνο μια δημοκρατική Τουρκία είναι πιθανό να είναι σταθερή και πραγματικά ευθυγραμμισμένη με τη Δύση.

Οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να διαφωνούν και η δημοκρατία δεν είναι πανάκεια για διμερείς διαφορές.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να αμφιταλαντευτεί στη δέσμευσή της για....δημοκρατική αλλαγή.

Ιστορικά, η Ουάσιγκτον έχει μετριάσει την υποστήριξή της για την δημοκρατία στην Τουρκία όταν οι αντιδημοκρατικοί ηγέτες έχουν αποδειχθεί συνεργάσιμοι.

Πολλοί Τούρκοι ψηφοφόροι, που έχουν επιδείξει τη συνεχή δέσμευσή τους στη δημοκρατία, το θυμούνται αυτό και βοήθησε να τροφοδοτήσει μέρος του κυνισμού και της εχθρότητας που συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σήμερα”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Τι έρχεται στην Τουρκία

Η έκθεση της Rand Corporation ανέφερε ότι κατά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα παρόμοιων «ισχυρών εξωτερικών και αμυντικών πολιτικών που θα αντιβαίνουν, σε διαφορετικό βαθμό, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, για αυτό και απαιτούνται διαρθρωτικές πτυχές της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.  

Όταν δύο ινστιτούτα των ΗΠΑ συμφωνούν πιθανόν συμφωνούν και τα υπόλοιπα για αυτό που έρχεται κατά του καθεστώτος Ερντογάν πολύ πολύ σύντομα.

Tags
Back to top button