Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μείωση εισφορών από το 2025: Μικρό όφελος για τους χαμηλόμισθους, μεγαλύτερο για τις επιχειρήσεις

Κομφούζιο στον Κηφισό - Οδηγός εμπόδισε ασθενοφόρο (βίντεο)

Από 58 έως 387 ευρώ κυμαίνεται η αύξηση που θα δουν στις καθαρές αποδοχές τους οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι μισθωτοί στο δημόσιο (σχέση ιδιωτικού δικαίου) και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών υγείας κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 1/1/2025.

Στους χαμηλόμισθους το κέρδος είναι μικρό αλλά θα μεγαλώνει όσο υψηλότερος είναι ο μισθός.

Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο του εξέδωσε ο ΕΦΚΑ το νέο ποσοστό (6,10%) επί των πάσης φύσεως αποδοχών, κατανέμεται ως εξής: Ποσοστό 5,45% για παροχές σε είδος, εκ του οποίου 1,65% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 3,80% τον εργοδότη. Ποσοστό 0,65% για παροχές σε χρήμα, εκ του οποίου 0,40% βαρύνει τον ασφαλισμένο και 0,25% βαρύνει τον εργοδότη.

Αθροιστικά, η εισφορά του ασφαλισμένου για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι στο 2,05%, ενώ στο 4,05%ανέρχονται οι αντίστοιχες εισφορές υπέρ εργοδότη.

Σε ό,τι αφορά τα οικοδομοτεχνικά έργα, οι αντίστοιχες εισφορές υποχωρούν στο 8,362%, από 1.1.2025 και μετά. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται σε 6,4% για εισφορές ασθένειας σε είδος, από τις οποίες 1,65% θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 4,75%, τον εργοδότη. Επίσης, στο 1,962% ορίζονται οι εισφορές για ασθένεια σε χρήμα. Από αυτές, 0,4% θα ανέρχεται η εισφορά του εργαζόμενου και 1,562% η εισφορά του εργοδότη. Έτσι, αθροιστικά, ο εργαζόμενος (ασφαλισμένος) σε οικοδομοτεχνικά έργα, θα καταβάλλει 2,05% ως εισφορά κάθε μήνα για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης, ενώ 6,312% θα είναι η εισφορά του εργοδότη.

Η μείωση των εισφορών είναι το πιο δαπανηρό μέτρο του πακέτου της ΔΕΘ ( κόστος 440 εκ. ευρώ) από τα οποία ένα ποσό θα επιστρέψει στο κράτος το οποίο θα οφεληθεί ως εργοδότης από τη μείωση των εισφορών του δημοσίου τομέα .

Σύμφωνα με το σημερινό κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (830 ευρώ μικτές αποδοχές, χωρίς προϋπηρεσία), ένα μισθωτός εισπράττει κάθε μήνα, καθαρά, 709 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, θα διαπιστώσει μια μικρή αύξηση στις απολαβές του (3,24 ευρώ), οι οποίες θα υπερβούν, κατ’ ελάχιστον, τα 712 ευρώ, καθαρά. To ετήσιο όφελος είναι 45,36 ευρώ. Αντίστοιχα, οι εργοδότες για κάθε έναν εργαζόμενο που τον πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό, έχουν μηνιαίο κέρδος 4,15 ευρώ ή ετήσιο 58,1 ευρώ.

Για μισθό 1.000 ευρώ (μικτά) τα καθαρά, από 1.1.2025 και μετά θα είναι 823,89 ευρώ, με την μηνιαία αύξηση να είναι 3,8 ευρώ (ετήσιο 53,2 ευρώ) για τους εργαζόμενους και 5 ευρώ για τον εργοδότη (ετήσιο 70 ευρώ).

Βεβαίως τα οφέλη για τους εργοδότες θα είναι μεγαλύτερα , αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης. Άλλωστε αυτός είναι ο βασικός στόχος της μείωσης, να ελαφρυνθούν από το μη μισθολογικό κόστος οι επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών για να διευκολύνουν την επίτευξη της κυβερνητικής εξαγγελίες ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ το 2027.

Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζόμενους με μικτές αποδοχές 1.670 ευρώ ελαφρύνεται κατά 3.507 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση. Αν έχει 30 εργαζόμενους με αποδοχές στα 4.090 ευρώ, το κέρδος από τη μείωση της μισής μονάδας για τον εργοδότη φτάνει στα 8.589 ευρώ τον χρόνο.

Επισημαίνεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί μια επιπρόσθετη μείωση κατά μισή μονάδα έως το 2027. Έτσι, τότε, η συνολική υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανέλθει στις 5,9 μονάδες.

 

Tags
Back to top button