Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τον μυελό των οστών, αλλά άλλες ασκήσεις, όπως το ποδήλατο και το κολύμπι, δεν φαίνεται να έχουν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Το τρέξιμο μπορεί να κρατήσει νέο τον μυελό των οστών;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία, μελέτησαν 101 άνδρες και γυναίκες 25 – 35 ετών, διαπιστώνοντας ότι όσοι έτρεχαν περισσότερα από 12,5 μίλια την εβδομάδα είχαν μυελό των οστών ισοδύναμο με αυτόν των ατόμων που ήταν οκτώ χρόνια νεότεροι, συγκριτικά με όσους η ζωή τους ήταν καθιστική και δεν ασκούνταν τακτικά. Διαπίστωσαν επίσης ότι για κάθε 5,5 μίλια που έτρεχε ένας άνθρωπος, την εβδομάδα, ο μυελός των οστών του ήταν κατά ένα χρόνο νεότερος.
Σύμφωνα με τον Daniel Belavy, PhD, αναπληρωτή καθηγητή από το Ινστιτούτο Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Deakin, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ότι ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να αποκτήσει «νεότερο» μυελό των οστών, τρέχοντας απλά μικρές αποστάσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο μυελός των οστών είναι ένας ημιστερεός ιστός στο μαλακό τμήμα του οστού που συμβάλει στην αιμοποίηση. Ωστόσο, με την ηλικία, μετατρέπεται σε ένα κίτρινο λιπώδη μυελό, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό του αίματος και των οστών σε περιοχές όπως η λεκάνη, οι σπόνδυλοι, οι μηροί και τα ισχία και να συμβάλει σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η οστεοπόρωση.
Καρκίνος μαστού: «Φρένο» στις μεταστάσεις, παχέος εντέρου και προστάτη φαίνεται να βάζουν τα τοπικά αναισθητικά
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ορισμένων τύπων άσκησης και του κίτρινου λιπώδους μυελού (Λιπώδης ιστός του μυελού – MAT). Ωστόσο, οι ποδηλάτες που συμμετείχαν στη μελέτη και έκαναν 93 μίλια την εβδομάδα ποδηλασία, δεν είχαν καμία σημαντική ευεργετική επίδραση στον κίτρινο λιπώδη μυελό.
Σύμφωνα με τον Belavy, αυτό το εύρημα δείχνει ότι ο κίτρινος λιπώδης μυελός, διέπεται από διαφορετικούς κανόνες που αφορούν τις αποθήκες λίπους κάτω από το δέρμα και δεν σχετίζεται μόνο με την καύση θερμίδων. Συγκεκριμένα, η σπονδυλική στήλη, για να επηρεάσει τον λιπώδη ιστό του μυελού χρειάζεται μηχανική φόρτιση, που συμβαίνει μέσω του τρεξίματος.
Πόσο τρέξιμο χρειάζεται για να διατηρηθεί νέος ο μυελός των οστών;
Ο Belavy υπογραμμίζει ότι για να απαντηθεί το ερώτημα πόσο τρέξιμο χρειάζεται για να παραμείνει υγιής ο μυελός των οστών, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις.
Στην παρούσα μελέτη, εκτός από τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, μελετήθηκαν και άτομα που έκαναν απλά τζόκινγκ, αποστάσεων 12 – 25 μίλια, την εβδομάδα. Και παρόλο που δεν έτρεχαν ιδιαίτερα, διαπιστώθηκε ότι είχαν νεότερο ΜΑΤ, ο οποίος ωστόσο, δεν ήταν τόσο νέος όσο ο μυελός όσων έτρεχαν μεγαλύτερη απόσταση.
Καρκίνος του μαστού: Αυτή η διατροφή προστατεύει τις γυναίκες μετά τα 50
Υπογραμμίζεται ότι το τρέξιμο δεν είναι για όλους, αλλά η ποδηλασία δεν έχει θετικό αντίκτυπο στον ΜΑΤ, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, ο Belavy υποψιάζεται ότι το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για την κολύμβηση. Αλλά, τα οφέλη στον μυελό των οστών θα μπορούσαν να προκύψουν και από άλλου είδους αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, όπως το τένις, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά, αυτή η εικασία πρέπει να αποδειχθεί μέσω μελετών.