Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι το μεταναστευτικό. Αυτή τη φορά με αφορμή περιστατικό με 30 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτό από το Κουσάντασι για τη Σάμο. Όμως, μπέρδεψαν την πορεία τους και αποβιβάστηκαν χωρίς να το καταλάβουν σε πλαζ της Τουρκίας.
Έρχονται ασταμάτητα! Πάνω από 140 λαθρομετανάστες διασώθηκαν σε Σάμο και Φαρμακονήσι
Πρόκειται για ντοκουμέντο που δείχνει πως συνεχίζονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, μεταδίδει απο την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκιτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.
Το δελτίο ειδήσεων του SHOW TV ανέφερε: «Τριάντα πρόσφυγες είχαν πάρει ένα φουσκωτό και είχαν ξεκινήσει για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όμως έχασαν την πορεία τους και αντί να αποβιβαστούν στην Ελλάδα, πήγαν σε μια πλαζ στο Αϊδίνιο. Δεν το πιστεύω! Μόνο εσείς μας λείπατε...
Μπέρδεψαν την πορεία τους και ξαφνικά η πλαζ γυναικών γέμισε με μετανάστες. Αυτή που απολάμβαναν τον ήλιο και την θάλασσα δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτο που έβλεπαν. Οι 30 πρόσφυγες είχαν επιβιβαστεί σε ένα φουσκωτό για να διαφύγουν στην Ελλάδα. Όμως τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα σχεδίαζαν και βγήκαν στην πλαζ».
Τουρκικά ΜΜΕ: «Oι HΠΑ καθυστερούν τα τουρκικά F-16. O Mπάιντεν περιμένει την απόφαση του Ερντογάν για τη Σουηδία»
«Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τα F-35 στην Ελλάδα, δεν θα περιμένουν την Τουρκία για τα F-16» σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Αλί Τσινάρ, ανταποκριτής του HABERTURK στην Ουάσινγκτον ανέφερε: «Βλέπουμε πως στην συνομιλία που Μπάιντεν με τον Ερντογάν που έγινε στο πόδι τέθηκε το ζήτημα των F-18 και της Σουηδίας. Και ο πρόεδρος Ερντογάν εκφράζει μια δικαιολογημένη μομφή. Διότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν δήλωνε πως δεν συνδέονται τα δυο θέματα δηλαδή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αυτό των F-16.
Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως τα δύο θέματα σχετίζονται, ο πρόεδρος Μπάιντεν συνομιλεί μαζί μας συνδέει τα δύο θέματα. Τώρα όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Σουηδία. Στην Ουάσινγκτον τωρα υπάρχει η τακτική της στάσης αναμονής.
Το Κογκρέσο στις ΗΠΑ ήδη λειτουργεί και αν δεν υπάρχει κάποια ένταση στο ζήτημα των F-16 θα πρέπει να περάσει απο το Κογκρέσο. Η Ουάσιγκτον όμως καθυστερεί και θα προχωρήσει ανάλογα την απόφαση που θα πάρει η Τουρκία. Επίσης μια είδηση απο το παρασκήνιο είναι πως η πώληση των F-35 στην Ελλάδα με κάποιον τρόπο θα γίνει. Διότι υπήρχε ο σχεδιασμός να γίνει η ταυτόχρονη πώληση των F-16 στην Τουρκία αλλά και των F-35 στην Ελλάδα. Όμως επειδή το θέμα καθυστερεί έχει αυξηθεί η πίεση της Ελλάδας για το θέμα των F-35».
Προετοιμάζουν το έδαφος Τούρκοι αναλυτές...
Βέβαια, Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν πως «δεν χρειαζόμαστε τα F-16 αφού ετοιμάζουμε το εθνικό μαχητικό ΚΑΑΝ», προετοιμάζοντας την τουρκική κοινή γνώμη για πιθανό «όχι» των ΗΠΑ για τα F-16.
Ο Εράι Γκιουτσλουέρ, αναλυτής του κέντρου ερευνών ASAM, ανέφερε: «Το πρότυπο αεροσκάφος του 'Κaan' θα απογειωθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Αυτό ξέρω. Και μετά την απογείωση, θα υπάρχουν 5 φάσεις ανάπτυξης. Μέχρι το 2028 θα κατασκευάσουν 5 νέα πρότυπα»
Ο δημοσιογράφος του CNN Turk Φουλια Οζτουρκ ρώτησε: «Δηλαδή εμείς δεν θα χρειαζόμαστε τα F 16;»
«Μα το F-16 είναι μαχητικό 4ης γενιάς ενώ το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι γενιάς 5+. Τι άλλο χρειάζεται να σας πω; Mα ποιο F-16 θα τολμήσει να μπει σε αερομαχία με αυτό το αεροσκάφος;» απάντησε ο αναλυτής.
Ερντογάν προς την Ευρώπη: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις αναβολές»
«Κάθε εμπορικός διάδρομος προς την Ευρώπη περνάει από την Τουρκία»
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Εδώ και 50 χρόνια η Δύση τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε σε εμάς; Στο θέμα (ένταξης μας) στην ΕΕ το αναβάλλουν εδώ και 50 χρόνια. Σήμερα συναντηθήκαμε και το είπαμε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ .Αυτό το ζύγι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.
Δεν υπάρχει εμπορικός διάδρομος χωρίς την Τουρκία. Η καταλληλότερη γραμμή για διασύνδεση της Ανατολής με τη Δύση είναι από την Τουρκία. Μιλάμε για έναν οδικό διάδρομο που πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω Ιράκ, Κατάρ, Άμπου Ντάμπι και Τουρκία».