Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μερίδα του λέοντος στην Κύπρο από τα ενεργειακά! Deal και με τον Λίβανο για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Ο Λίβανος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την Κύπρο για να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Λιβάνου την Παρασκευή, παρόλο που η συμφωνία για τα υπεράκτια δικαιώματα δεν έχει επίσημα οριστικοποιηθεί.

Η Κύπρος και ο Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία που οριοθετεί τις αντίστοιχες υπεράκτιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους το 2007, αλλά το λιβανικό κοινοβούλιο δεν την έχει επικυρώσει ακόμη εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Αυτό έρχεται καθώς , ωστόσο, ζητά εγγυήσεις ότι το σιιτικό δίδυμο Χεζμπολάχ-Αμάλ, θα τηρήσει την επίσημη θέση του Λιβάνου και ότι θα απόσχει από τις απειλές κατά των ισραηλινών πεδίων.

Στον απόηχο της διαμάχης, ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα, αφού, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ Karish.

Καθώς η νέα κρίση Ισραήλ-Λιβάνου φαίνεται να έχει εκτονωθεί μερικώς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ (Abdallah Bou Habib) δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του στη Λευκωσία ότι «με την Κύπρο δεν υπάρχει πρόβλημα, μόλις βρούμε φυσικό αέριο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, να το συγκεντρώσουμε».

«Μιλήσαμε για αυτό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να το κάνει», είπε ο Μπου Χαμπίμπ.

Οι δηλώσεις του κορυφαίου διπλωμάτη του Λιβάνου έρχονται καθώς η Ευρώπη αναζητά νέες πηγές ενέργειας για να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες γεώτρησης εξερεύνησης στην ExxonMobil και στο συνεργάτη Qatar Petroleum, μια κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total και την ιταλική Eni, καθώς και τη Chevron και τη συνεργαζόμενη Shell, στα περισσότερα από τα 13 τμήματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στα ανοιχτά της νότιας ακτής της.

Στα βόρεια, η Κύπρος αντιμετωπίζει μια έντονη πρόκληση από την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι μεγάλο μέρος της ΑΟΖ του νησιού είναι δική της και έχει στείλει ερευνητικά πλοία με συνοδεία πολεμικών πλοίων στην περιοχή — κερδίζοντας την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.

Η Κύπρος χωρίστηκε σε εθνοτικές γραμμές το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε μετά από πραξικόπημα από υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα. Ο αποσχισμένος τουρκοκυπριακός βορράς αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ο Λιβανέζος Μπου Χαμπίμπ είπε ότι μια γραπτή πρόταση διαμεσολάβησης των ΗΠΑ που υποβλήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος και η οποία αποσκοπούσε στην επίλυση της λιβανο-ισραηλινής διαφοράς, αν και πολύ καλύτερη από προηγούμενες προσπάθειες, «δεν είναι ακόμη αρκετή».

Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση του Λιβάνου όσο και οι νομοθέτες του «συμφωνούν όλοι» για το τι επιδιώκουν από μια συμφωνία με το Ισραήλ. Οποιεσδήποτε ανακαλύψεις εντός της ίδιας της οικονομικής ζώνης του Λιβάνου θα ήταν ένα μακροπρόθεσμο όφελος για την πληγείσα από την κρίση οικονομία της χώρας.

Η οικονομική κρίση του Λιβάνου έχει περιγραφεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία από τις χειρότερες στον κόσμο από τη δεκαετία του 1850. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους από τον Οκτώβριο του 2019 και η λίρα Λιβάνου έχασε περισσότερο από το 90% εκατό της αξίας της.

Tags
Back to top button