Δύο μήνες πριν την άφιξη στην Ελλάδα του πρώτου μαχητικού Rafale F.3R της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από 12 «πέτρινα» χρόνια για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπου ανατράπηκε πλήρως στο Αιγαίο η ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Τουρκίας, κυρίως λόγω κατάρρευσης των επιχειρησιακών διαθεσιμοτήτων λόγω της ανυπαρξίας κονδυλίων συντήρησης αεροσκαφών, πλοίων κλπ. από τα Μνημόνια, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σηματοδοτεί τη νέα εποχή με μια μεγάλη έκδοση: Μια μονογραφία του νέου μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορία που θα κληθεί άμεσα να σηκώσει το βάρος της τουρκική επιθετικότητας σε όλα τα μέτωπα. Από την Θράκη μέχρι την Κύπρο.
Μια έκδοση από την ομάδα των συντακτών της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, για το μαχητικό 4ης γενιάς της Dassault, 24 μονάδες από το οποίο θα ενταχθούν σταδιακά μέχρι το 2024 με τα μισά να προέρχονται από ελαφρά μεταχειρισμένα μαχητικά της γαλλικής Αεροπορίας και τα άλλα μισά να είναι νέας κατασκευής.
Η κρίση του Oruc Reis και η αποτυχία του ελληνικού συστήματος αποτροπής τέτοιου είδους ενεργειών (μην ξεχνάμε ότι το Oruc Reis έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί τρεις μήνες -αρχές Αυγούστου μέχρι αρχές Νοεμβρίου του 2020) προκάλεσε την κατανόηση της πολιτικής ηγεσίας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ήθελαν άμεση ενίσχυση.
Εξ ου και η εσπευσμένη προμήθεια (σαφώς και συνυπάρχει και το στοιχείο της μείωσης του κόστους) των μεταχειρισμένων Rafale F.3R.
Στην μονογραφία για το Rafale F.3R εκτός από την «ακτινογραφία» του μαχητικού και τα σενάρια αντιμετώπισης της τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και καταστολής της αντιαεροπορικής άμυνας της Τουρκίας π.χ των S-400, θα βρείτε και μία αναδρομή στις προηγούμενες προμήθειες γαλλικών μαχητικών της ΠΑ, από το 1974: Τα Mirage F.1CG, τα Mirage 2000EGM/BGM και τα Mirage 2000-5 Mk2.
Πώς και γιατί παραγγέλθηκαν, οι «σκιές» περί μιζών που συνόδευσαν, τι προσέφεραν στην ελληνική αμυντική προσπάθεια κλπ.
Επίσης δωρεάν στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα συλλεκτικά τεύχη της σειράς Πόλεμος & Ιστορία.
- Μια μονογραφία για την Ελληνική Χωροφυλακή: Η ιστορία και οι αγώνες της (για τα τεύχη της Αθήνα;)
- Οι ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις του Β'ΠΠ - Ο Ιερός Λόχος και η κατοχή του Αγίου Όρους (για τα τεύχη της επαρχίας).
Ακόμα:
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ανοίγει τον φάκελο «αντικατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς ΜΙΜ-23 Ι.Hawk».
Ένα ζήτημα που στοιχειώνει την ελληνική αεράμυνα, καθώς το ΜΙΜ-23 Ι.Hawk, παρά τον εκσυγχρονισμό του πριν από 15 χρόνια αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις δυνατότητες προστασίας των στρατηγικών κέντρων διοίκησης της Ελλάδα.
Και αν σκεφθεί κανείς ότι η όποια αντικατάστασή του από την ώρα λήψης της απόφασης που καθυστερεί ακόμα λόγω έλλειψης κονδυλίων μέχρι την υλοποίησή του «χάνεται» στα τέλη της δεκαετίας κι ενώ τα τουρκικά μαχητικά UAV κάνουν πάρτι στους ουρανούς του Αιγαίου, του Έβρου και της Α.Μεσογείου.
Διαβάστε ακόμα στη νέα Στρατηγική:
- ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Μένουν «έξω» οι Gowind; – Ιταλία, ΗΠΑ & Ολλανδία δείχνουν να έχουν προβάδισμα στο πρόγραμμα των κορβετών
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: Erieye ή GlobalEye; - Θα μπορούσε η εναέρια επιτήρηση να αλλάξει «πρόσωπο»;
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ G3A3 & A4: Ποια είναι τα υποψήφια επιθετικά τυφέκια μάχης για τον ΕΣ
ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ: Ενίσχυση με εναλλακτικές προτάσεις
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΜΑΤΩΝ: Αναγκαία προσθήκη για τα άρματα του ΕΣ
AIM-9 Sidewinder: Μια ενδιαφέρουσα προοπτική για την ΠΑ
ΡΩΣΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ: Επιχειρησιακά διδάγματα για τον Ελληνικό Στρατό από την δράση του σε Ουκρανία και Συρία
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Το τέλος της 20χρονης πολεμικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην κεντρική Ασία - Ποια ήταν τα αιτία της ήττας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: Οι επιχειρήσεις κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του ’12-’13