Είναι γεγονός ότι η Τουρκία εντάσσει συνεχώς επιθετικά οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό της προκειμένου να ενεργήσει επιθετικά σε βάρος μας στο Αιγαίο, τα οποία λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, διαμορφώνουν καινούργια δόγματα επιχειρήσεων από πλευράς της περί "επίθεσης και κατάληψης βραχονησίδων και μικρονήσων μας".
Ποιο είναι το νέο τουρκικό μίνι υποβρύχιο (ÇAMD)
Σύμφωνα με το "το νέο τουρκικό μίνι υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων (ÇAMD) πραγματοποιείται από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB).
Σε αυτό συμμετέχουν η Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm San. Η Inc. Datum Submarine Technologies and Applied Engineering, θυγατρική του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Στο πλαίσιο του έργου, υλοποιείται ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο εξοπλισμός και η δοκιμή ενός μίνι υποβρυχίου πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 300 m, έχει πλήρωμα 4 ατόμων και έχει μήκος 12 m και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από την ξηρά.
Η πλοήγηση του μίνι υποβρυχίου, το οποίο θα διαθέτει μελλοντικά συστήματα σόναρ, υψόμετρο και ραντάρ, παρέχεται από ειδικό σύστημα αδρανειακής πλοήγησης ενσωματωμένο με επιφανειακό GPS και υποβρύχιο ταχύμετρο Doppler.
Το μινι υποβρύχιο ÇAMD διαθέτει δύο αναδιπλούμενους ιστούς, κεραίες για διάφορα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης και μια ηλεκτροοπτική κάμερα που μπορεί να δει περιστροφικά σε 360 μοίρες.
Υπάρχουν συστήματα διάσωσης έκτακτης ανάγκης, σημαντήρες διάσωσης και εξαρτήματα άγκυρας".
Τι θα επιδιώξουν ακριβώς οι Τούρκοι με αυτά τα υποβρύχια
Εκτίμηση είναι ότι αυτό το νέο μίνι υποβρύχια ( θα τα εξοπλίσουν με μικρούς φονικούς πυραύλους που θα εκτοξεύονται από την θυρίδα των τορπιλών στα πρότυπα του γερμανικού πυραύλου IDAS), θα δρουν σε αγαστή συνεργασία με το έτερο μίνι υποβρύχιο STM-500 που θα χρησιμοποιηθεί από τους υποβρύχιους καταδρομείς, μεταφέροντας έως και 6 άτομα.
Αυτό αναπτύχθηκε ειδικά για διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές.
Σε συνδυασμό με δεκάδες μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα το STM500 και το νέο μίνι υποβρύχιο (ÇAMD), θα υλοποιήσουν σενάρια αποκλειστικά θα λέγαμε στο Αιγαίο, που είναι κλειστή και δύσκολη θάλασσα κατά ελληνικών νήσων και Βραχονησίδων.
Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερη ναυτική άσκηση "Deniz kurdu 2021, ομάδες SAT, έπληξαν τους στόχους στο νησί του υποθετικού εχθρού, τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς με άνδρες που "έπεσαν" με αλεξίπτωτο, εκπληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή που τους ανατέθηκε.
Ωστόσο μια συσκευή της ελίτ μονάδας απόσπασε την προσοχή.
Μετά την άσκηση, ο Τούρκος ΥΠΑΜ ενημερώθηκε για την υποβρύχια συσκευή πρόωσης δυτών , η οποία χρησιμοποιείται από πολύ λίγες από τις ομάδες που εκτελούν το ίδιο καθήκον στον κόσμο.
Η συσκευή, ( Diver Propulsion Device) (DPD) , που είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες SAT, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνιες υποβρύχιες μεταφορές.
Η συσκευή, η οποία διαθέτει συστήματα πλοήγησης με υψηλή ακρίβεια, συμμετέχει επίσης στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης υλικού και πυρομαχικών καθώς και στην υποβρύχια μεταφορά των ομάδων στο πλαίσιο της αποστολής των SAT.
Η συσκευή με μέγιστη ταχύτητα 3,2 κόμβων μπορεί να ενεργεί σε βάθος 35 μέτρων.
Aπό τα παραπάνω επαληθεύεται πλήρως πλέον η επισήμανσή μας ότι οι Τούρκοι SAT, έχουν τη δυνατότητα και μέσα να διενεργήσουν υποθαλάσσια διείσδυση σε βραχονησίδες-νησίδες-ενδιάμεσες και κύριες νήσους στο Αιγαίο, κάτι το οποίο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για εμάς.
Καθίσταται επιτακτικό πλέον το Αιγαίο να παρακολουθείται όχι μόνο επιφανειακά αλλά και υποθαλάσσια, όπου πλέον κυρίαρχο ρόλο θα αποκτήσουν οι υποβρύχιοι αισθητήρες, οι ειδικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης μας, καθώς και υλικά αποτροπής, όπως λόγου χάρη παραγωγείς ήχων καταστρεπτικών για τους δύτες, καθιστώντας απαγορευτική την προσέγγιση της ακτής.