Για πρώτη φορά αναφέρεται εκπαίδευση Ελλήνων Εφέδρων στρατιωτών σε επιχειρήσεις κατά εχθρικών drones, τα οποία διαδραματίζουν πλέον σοβαρότατο ρόλο στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.
Όπως βλέπουμε στην Ουκρανία, τα ιρανικά drone Shahed αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των Ουκρανών πεζικάριων, αλλά και των υπολοίπων σε άλλα σημεία του κόσμου.
Τα εξοπλισμένα drones καταστρέφουν πολύ καλές οχυρωματικές θέσεις, εξοντώνουν επίλεκτο προσωπικό, ενώ εξουδετερώνουν ΤΟΜΑ, άρματα μάχης, και πυροβόλα.
Αν είναι δυνατόν! Ο Αντώνης Ρέμος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους όλων Ελλήνων που πλήγωσαν τους Αλβανούς στην Ελλάδα (βίντεο)
Στο Ισραήλ από την άλλη πλευρά, το προηγούμενο Σάββατο είδαμε μια μαζική χρήση μικρών στο μέγεθος drones, κατά στρατιωτικών στόχων με συνθήκες κορεσμού, ενώ στόχος ήταν και ο άμαχος πληθυσμός, άσχετα αν καταρρίφθηκαν σχεδόν όλα τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Οι Έλληνες Έφεδροι διδάχθηκαν κατά την άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, σενάριο μάχη στο δάσος κατά drones, τα οποία διέθεταν και θερμική κάμερα από την οποία δεν ξεφεύγει τίποτα.
Τρόποι αντιμετώπισης drones από στρατιωτικό προσωπικό
Οι τρόποι αντιμετώπισης μιας επίθεσης με drones, κατά διμοιρίας πεζικού στο πεδίο της μάχης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Πρώτος και κύριος είναι το έδαφος στο οποίο καλείται να δράσουν οι άνδρες του πεζικού, ή των άλλων μονάδων ενός στρατιωτικού σχηματισμού.
Στην Ουκρανία έχουμε στέπες και συστάδες θάμνων και δέντρων, τα οποία δεν δίνουν επαρκή κάλυψη.
Κάτι παρόμοιο όμως συμβαίνει και στην περιοχή του Έβρου, ειδικά μετά τις περσινές μεγάλες φωτιές, οι οποίες άφησαν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου εδάφους, ενώ κάτι παρόμοιο έλαβε χώρα και στην Ρόδο.
Σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων, θα είναι τρομερά δύσκολο να κρυφτούν οπλικά συστήματα και προσωπικό σε αυτά τα εδάφη, για αυτό απαιτείται η εκτεταμένη χρήση ειδικής παραλλαγής και ψεύτικων ( φουσκωτών ομοιωμάτων που αναπαριστούν οπλικά συστήματα) που θα μοιάζουν με κανονικά οπλικά συστήματα ( άρματα μάχης-ΤΟΜΑ κά).
Το προσωπικό θα πρέπει να διαθέτει ειδική παραλλαγή για να μπορεί να γίνεται ένα με το έδαφος, ώστε να μην γίνεται ορατό σε πρώτη ματιά.
Επίσης εδώ έρχεται στην επικαιρότητα ξανά η χρήση ειδικών σημείων στο έδαφος ( σκάψιμο σε βουναλάκια ειδικών θέσεων), στα οποία οφείλουν να κρύβονται ειδικά ΤΟΜΑ, άρματα μάχης, πυροβόλα, ώστε να βρίσκονται αθέατα στα εχθρικά μάτια των drones.
Το στρατιωτικό προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει με ειδική εκπαίδευση, το πως θα αναγνωρίζει τον ήχο και το σχήμα ενός drone από αρκετά μακριά, και πως θα πρέπει να χρησιμοποιεί πυρά εναντίον του, με στόχο να το καταρρίψει ( μιλάμε για μικρά σε μέγεθος drones).
Επίσης όπως έδειξε και ο πόλεμος του Ναγκόρνο/Καραμπάχ, η τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών, εφοδιασμένων και με ειδικά αντι-drone όπλα σε βουνοκορφές, είναι μια λύση για την αντιμετώπιση των μικρών επιθετικών drones, τύπου τετρακόπτερου FPV, τα οποία προκαλούν και τις περισσότερες απώλειες στο πεδίο μάχης (βλέπε Ουκρανία).
Υπενθυμίζουμε ότι το προσωπικό του βρετανικού στρατού θα παραλάβει ένα όπλο που θα τους δώσει τακτικό πλεονέκτημα έναντι των (UAV).
Το SmartShooter SMASH Smart Weapon Sight Fire Control System θα επιτρέψει σε ομάδες πεζικού να στοχεύουν και να εξουδετερώνουν μικρά και μίνι UAV με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας.
Τα drones τώρα που πετούν σε μεγάλα ύψη και διαθέτουν πυραύλους και άλλα συστήματα, είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνδυασμό με την χρήση ραντάρ.
Με λίγα λόγια θα πρέπει άμεσα να αλλάξει ο τρόπος εκπαίδευσης των στρατιωτών στην χώρα μας, εντάσσοντας ψηλά στην λίστα, την επίθεση, είτε μαζικά, είτε σε μικρές ομάδες, των εχθρικών drones.
Αυτό προϋποθέτει την εκπόνηση νέων στρατιωτικών κανονισμών για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, για τους τρόπους αντιμετώπισης των εχθρικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, από τώρα.
Θυμίζουμε ότι το 1940 στο μέτωπο της Ηπείρου, οι Έλληνες στρατιώτες ήλθαν για πρώτη φορά σε επαφή με άρματα μάχης, μικρά στο μέγεθος τότε των Ιταλών, τα οποία εξουδετέρωσαν με αξιοθαύμαστη επινοητικότητα, είτε με κουβέρτες που έριξαν στις ερπύστριες τους, είτε με καθοδήγηση τους με πυρά πυροβολικού σε βαλτώδη εδάφη.
Αυτό ήταν μια επιτόπου αντιμετώπιση ενός νέου οπλικού συστήματος πριν από 80 χρόνια, σήμερα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε σε Έβρο και νησιά, ενάντια σε επιθέσεις drones, σε συνδυασμό με πυραύλους τύπου Κρουζ.