Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Μάνγκο: Τα οφέλη του στον οργανισμό μας και ποιοι πρέπει να προσέχουν πριν το καταναλώσουν

Το μάνγκο περιέχει τόσο πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ώστε παρέχει σημαντικά οφέλη στην καρδιά, στο δέρμα, στα μάτια, στο πεπτικό και στο ανοσοποιητικό. Επομένως, άνετα θα μπορούσε κάποιος να του προσδώσει τον τίτλο της υπερτροφής.

Αυτό τονίζει μία αμερικανίδα ειδικός, η οποία σε άρθρο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA) παρέχει λεπτομερή στοιχεία για την θρεπτική αξία και τις επιδράσεις του στην υγεία.

Όπως εξηγεί η Dr. Maya Vadiveloo, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής & Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, το μάνγκο περιέχει περισσότερες από 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται υψηλές δόσεις βιταμινών Α και C. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες λιπαρών, ενώ ανά ολόκληρο φρούτο παρέχει περίπου 210 θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μάνγκο παρέχει το σχεδόν 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C, η οποία:

  • Βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου
  • Προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α εξ άλλου είναι σημαντική για την όραση. Το μάνγκο έχει επίσης καλή περιεκτικότητα σε φολικό (φυλλικό) οξύ, ενώ είναι αρκετά πλούσιο σε φυτικές (διαιτητικές) ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την καρδιοπάθεια και την παχυσαρκία.

Καλύτερα ολόκληρο

Τα οφέλη του μάνγκο είναι ιδιαιτέρως σημαντικά όταν καταναλώνεται ολόκληρο, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία μας προστατεύουν ή καθυστερούν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ρίζες αυτές είναι ασταθή αλλά δραστικά άτομα ή μόρια, που βλάπτουν τα κύτταρα και ενοχοποιούνται για ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Το μάνγκο περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο επίσης συμβάλλει στην προστασία από την καρδιοπάθεια. «Το κάλιο μειώνει τα επίπεδα νατρίου (άλατος) στον οργανισμό. Έτσι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως, που αποτελεί πρόβλημα σε πάρα πολλούς ενήλικες», λέει η Dr. Vadiveloo.

Ένα άλλο όφελός του, προσθέτει, είναι ότι μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα, καθώς οι φυτικές ίνες του διεγείρουν τον κορεσμό της πείνας.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Μολονότι όμως το μάνγκο παρέχει τόσα οφέλη στην υγεία, δεν είναι κατάλληλο για όλους. Όπως εξηγεί η Dr. Vadiveloo, περιέχει ένα ελαιώδες οργανικό αλλεργιογόνο που λέγεται ουρουσχιόλη (urushiol). Το έλαιο αυτό υπάρχει στα φύλλα, τους μίσχους, ακόμα και στις ρίζες του. Το ίδιο αλλεργιογόνο διαθέτουν και άλλα φυτά, όπως ο δηλητηριώδης κισσός.

Όταν οι πάσχοντες από αλλεργία στην ουρουσχιόλη αγγίξουν το μάνγκο, η συνέπεια μπορεί να είναι δερματικό εξάνθημα (δερματίτιδα εξ επαφής). Οι άνθρωποι αυτοί ενδεχομένως μπορούν να φάνε τον καρπό του φρούτου, αλλά μόνο αν τους το καθαρίσει κάποιος άλλος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει ποτέ να το καταναλώνουν εάν πρώτα δεν συμβουλευθούν τον αλλεργιολόγο τους, τονίζει η Dr. Vadiveloo. Και αυτό διότι ελλοχεύει κίνδυνος αναφυλαξίας.

Αν δεν αντιμετωπίζετε τέτοιο κίνδυνο, μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας, προσθέτοντάς το ακόμα και σε σαλάτες και μαγειρευτά φαγητά, καταλήγει.

Tags
Back to top button